Antibioticele animalelor de companie vă pot îmbolnăvi?

Florina Pop |
Data publicării:
Câine vesel FOTO: pexels.com
Câine vesel FOTO: pexels.com

Antibioticul dat câinilor și pisicilor îi poate îmbolnăvi pe stăpânii acestora. O genă permite bacteriilor să fie extrem de rezistente.

Oamenii de știință au descoperit o genă rezistentă la antibiotice (optrA) care are capacitatea de a se răspândi între diferitele populații bacteriene la animale și oameni, susține un studiu recent. Cercetătorii de la Departamentul de Sănătate Publică britanic au constatat că bacteriile care au fost rezistente la linezolid au fost transmise între animalele de companie într-un spital de animale mici din Anglia, se arată pe medicalnewstoday.com.

Este primul raport pe această temă, susține Katie Hopkins, un om de știință de la Sănătate Publică în Anglia, care a condus studiul, că acesta este „primul raport al enterococilor pozitivi optrA izolați de animalele de companie din Marea Britanie", potrivit sursei citate. Gena optrA joacă un rol în rezistența la florfenicol, un medicament veterinar.

Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare întrucât, susține Hopkins, aceste bacterii rezistente la antibiotice ar putea să treacă de la animalele de companie la oameni, iar asta ar duce la infecții mai grave care sunt dificil de tratat la om.

Ce este linezoidul

Medicii apelează la linezolid când bacteriile rezistente la alte antibiotice provoacă boli grave la oameni precum infecții cutanate, pneumonie și tuberculoză rezistentă la medicamente. Prin bacterii a se înțelege - streptococi, enterococci rezistenți la vancomicină (VRE) și Staphylococcus aureus (MRSA) rezistent la meticilină. MRSA este întâlnit în spitale, închisori. Linezoidul, folosit comercial din 2000, blochează procesul de producție al proteinelor bacteriene înainte de a începe.

Linezolid nu este un medicament pentru uz veterinar în Marea Britanie.

Experiment

Katie Hopkins si colegii au făcut teste de rutină pentru rezistența la antibiotice și au observat că mostrele de Enterococcus faecalis - o bacterie care cauzează infecții în tractul urinar – au arătat rezistență la linezolid. Cercetătorii au analizat patru tampoane de răni – una de la câine, trei de la pisici – și toate cele patru probe au fost pozitive pentru optrA. Transmiterea bacteriei pare să se fi făcut între animale.

Transfer om-animal

Cercetătoarea susține că, momentan, nu se știe prevalența enterococilor rezistenți la linezolid la animalele de companie și apreciază necesară o abordare comună a monitorizării apariției și diseminării mecanismelor de rezistență a bacteriei. Curățarea și decontaminarea au împiedicat transmiterea bacteriilor. Cercetătorii nu au găsit dovezi că gena rezistentă la antibiotice s-a transmis de la animal la om.

Cercetătorii subliniază nevoia de studii suplimentare și recomandă proprietarilor de animale de companie să nu neglijeze standardele de igienă când interacționează cu prietenii patrupezi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel