Antibioticele afectează drastic rezultatele imunoterapiei. Șansele de supraviețuire, reduse chiar și de zece ori

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Antibiotice
Antibiotice

Antibioticele, luate cu cel mult o lună înainte de începerea imunoterapiei, reduc drastic șansele de supraviețuire, arată un studiu pe acestă temă.

Tratamentul cu antibiotice înainte cu cel mult o lună de începerea imunoterapiei reduce dramatic șansele de supraviețuire a unui pacient. Acesta este rezultatul unui mic studiu, inovativ.

Oamenii de știință de la Imperial College London cred că antibioticele elimină bacteriile utile din intestin, ceea ce slăbește sistemul imunitar. Acest lucru pare să reducă șansele ca medicamentele de imunoterapie să sporească capacitatea de combatere a cancerului din organism.

În studiul lor, publicat în JAMA Oncology, asupra a aproape 200 de pacienți cu cancer în două spitale NHS, cercetătorii au descoperit că cei care au luat antibiotice cu spectru larg doar câteva zile pentru probleme comune, cum ar fi infecțiile toracice, au supraviețuit timp de două luni după imunoterapie, în timp ce persoanele care nu au luat antibiotice au supraviețuit 26 de luni.

Diferența substanțială de supraviețuire și dovezile clare din tomografii arată că tumorile cresc mai rapid la cei care au luat antibiotice și determină cercetări pentru a solicita de urgență mai multe lucrări pentru un ghid al medicației.

„Antibioticele șterg clar sau o parte din microbiota intestinală”, a spus dr. David Pinato, de la departamentul de chirurgie și cancer al ICL, unul dintre autorii studiului publicat în revista Jama Oncology. „Dacă aveți un microbiom bun, este probabil să poată fi „educat” de sistemul imunitar pentru a lupta mai bine împotriva cancerului.”

Rezultatele, aceleași indiferent de antibiotice

Rezultatele au fost la fel, indiferent de antibiotice sau de tipul de cancer pentru care au primit îngrijiri pacienții. În cancerul pulmonar, unde infecțiile pulmonare sunt mai frecvente, supraviețuirea medie a fost de 2,5 luni la cei care au primit antibiotice înainte de începerea imunoterapiei, față de 26 de luni, la cei care nu auprimit tratamentu cu antibiotice.

În melanom, supraviețuirea a fost de 3,9 luni, față de 14 luni, iar în alte tumori - de cinci săptămâni, față de 11 luni.

Se știe deja că unii oameni răspund mult mai bine la imunoterapie decât alții. În aproximativ 20% cancerul dispare complet și pot exista speranțe de o vindecare, dar în alte cazuri, rezultatele n usunt la fel de bune. Oamenii de știință și companiile comerciale analizează motivele, studiind tipul tumorii și trăsăturile sale moleculare.

Pinota a spus că rezultat atât de precis din studiul lor mic observațional a fost neașteptat. Alte studii au sugerat diferiți factori care ar putea reduce supraviețuirea, „dar această asociere pare a fi destul de solidă”, a spus el.

Descoperirile provoacă, de asemenea, întrebări dacă microbiomul intestinal ar putea crește imunitatea pentru a lupta împotriva cancerului.

Nu este singurul motiv al rezultatelor slabe ale imunoterapiei, dar autorii spun că este imperativ să se facă mai multe cercetări pentru a stabili cât de mult conează fiecare factor.

„Este important ca pacienții care au nevoie de antibiotice pentru a trata infecțiile bacteriene să primească medicamentele de care au nevoie. Dar aceste descoperiri cer mai multă îngrijire în procesul de luare a deciziilor pentru unii pacienți. Se ridică întrebări dacă avem nevoie de un prag mai mare pentru prescrierea de antibiotice la pacienții cu cancer, datorită tratamentului imunoterapic”, a spus Pinato.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel