În 2017, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a grupat antibioticele în trei categorii - Access, Watch and Reserve - cu recomandări pentru fiecare categorie, când ar trebui utilizată pentru a se asigura că antibioticele sunt disponibile atunci când este necesar și că antibioticele potrivite sunt prescrise pentru infecțiile corecte.
Această clasificare este concepută pentru a spori rezultatele tratamentului, pentru a reduce dezvoltarea bacteriilor rezistente la medicamente și pentru a păstra eficacitatea antibioticelor "de ultimă instanță" atunci când toate celelalte nu reușesc.
Consumul de antibiotice de tip "acces" este în medie de 76% din formulele antibiotice adecvate copiilor în toate țările, în schimb utilizarea amoxicilinei, care face parte din această categorie, în practica comunitară este relativ scăzută (mediană de 31%). Potrivit unui raport global, amoxicilina ar trebui să fie utilizată ca primă alegere pentru cele mai frecvente indicații de tratament cu antibiotice întâlnite în practica comunitară.
,,Aceasta este prima încercare de a dezvolta reguli simple ale utilizării antibioticelor la copii bazată pe gruparea OMS la nivel mondial. Țările cu procente de acces scăzut pot identifica oportunități pentru o mai mare utilizare a acestor antibiotice", a declarat dr. Julia Bielicki, conferențiar universitar la St George's, Universitatea din Londra, și conducătorul studiului.
Cercetarea a fost susținută de GARDP, Global Antibiotic Research and Development Partnership, care susține că OMS încurajează puternic utilizarea antibioticelor de tip "acces" pentru a trata majoritatea infecțiilor la copii și adulți, deoarece acestea sunt accesibile, în general mai puțin toxice și mai puțin susceptibile de a conduce la o rezistență viitoare la antibiotice.
,,Politicieni din țările terțe cu dovezi cu privire la modul în care sunt prescrise antibioticele în țara lor pot face un prim pas important pentru a ajuta țările să abordeze prescrierea inadecvată a antibioticelor, ceea ce va ajuta țările să-și îndeplinească planul național de acțiune privind rezistența antimicrobiană și să se asigure că antibioticele rămân disponibile și eficiente pentru generațiile care vor veni", a spus dr. Manica Balasegaram, director executiv al GARDP, conform Medicalxpress.com.
Potrivit raportului, sunt necesare noi reguli de administrare a antibioticelor la copii, astfel încât să fie prescrise în primă instanță cele de tip access pentru a evita rezistența antimicrobiană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.