Antibiotice alternative, mai multe infecții după cezariană

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Tăierea cu întârziere a cordonului ombilical are beneficii asupra sănătății bebelușului
Tăierea cu întârziere a cordonului ombilical are beneficii asupra sănătății bebelușului

Antibiotice alternative după cezariană, sub semnul întrebării! Utilizarea antibioticelor profilactice după cezariană, altele decât recomandarea standard de cefalosporine de primă generație, cum ar fi cefazolinul, este legată de un risc crescut de apariție a infecțiilor, potrivit unei noi analize a peste 6.500 de astfel de nașteri.

„Administrarea de antibiotice alternative standard sau necorespunzătoare a fost asociată cu cote mai mari de infecții de situs chirurgical, comparativ cu administrarea de cefazolin pentru profilaxie la momentul nașterii prin cezariană", notează autorii unui articol publicat pe 7 septembrie în Secțiunea Obstetrică și Ginecologie a medscape.com.

Peste 6.500 de nașteri prin cezariană evaluate

Deși cefalosporinele sunt recomandarea de primă linie pentru prevenirea infecțiilor inciziilor de cezariană, alternative sunt necesare femeilor cu alergii semnificative beta-lactamice, explicau aceștia.

În astfel de cazuri, Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie (ACOG) recomandă antibiotice alternative, cum ar fi clindamicină combinată cu o aminoglicozidă.

Comparând rezultatele diferitelor antibiotice - inclusiv o a treia categorie de antibiotice inadecvate (femeile nu au primit antibiotice standard sau alternativa recomandată), cum ar fi numai clindamicina – dr. Tetsuya Kawakita, de la Departamentul de Obstetrică și

Ginecologie, MedStar Washington Hospital Center, și colegii săi au evaluat datele a 6.584 de femei care au făcut cezariană în respectivul spital în perioada 2012-2017.

Marea majoritate a femeilor, 6.163 (93,6%), au primit cefazolin standard, în timp ce 274 (4,2%) au primit o alternativă standard și 147 (2,2%) au primit antibiotice alternative inadecvate. Clindamicină sau gentamicină au fost soluțiile pentru cele mai multe dintre femeile care au primit alternative necorespunzătoare.

Terapia standard ar putea fi mai potrivită

Din cele 274 de femei care au primit antibiotice alternative standard, 12 (4,4%) nu au avut o alergie beta-lactamică, iar cele 147 care au primit antibiotice alternative inadecvate, 24 (16,3%) nu au raportat o alergie beta-lactamică.

Dar o privire mai atentă asupra alergiilor a arătat că numai aproximativ 50% dintre femeile care au primit alternativa antibiotică standard și 39% dintre care au primit alternative necorespunzătoare au avut ceea ce este considerat „un istoric semnificativ al reacțiilor beta-lactamice, cum ar fi anafilaxia, angioedemul, insuficiență respiratorie sau urticarie"

Calelalte au avut fie alergii beta-lactamice cu reacții nesemnificative, fie nicio documentație a unei reacții alergice, sugerând că tratamentul standard cu cefazolin poate fi, de fapt, adecvat - și mai eficace - în cel puțin unele dintre aceste femei.

Alergiile trebuie testate

„Clinicienii trebuie să evalueze validitatea unui istoric al alergiei beta-lactamice raportată de pacienți, deoarece doar 10-20% dintre pacienții care au raportat o astfel de alergie o și au cu adevărat atunci când sunt evaluați prin teste cutanate", notează Kawakita și colegii.

Mai mult, „utilizarea cefazolinului pentru femeile cu antecedente de alergie neta-importantă la beta-lactam poate reduce rata complicațiilor rănilor post-cezariană", subliniază autorii.

În final, concluzia lor a fost că „ mai multe studii pentru a examina antibioticele alternative recomandate de ACOG ar putea fi folositoare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel