Bacteriile câștigă teren pe măsură ce evoluează pentru a lupta împotriva tratamentelor tradiționale cu antibiotice, amenințând decenii de progrese în medicina modernă, cu predicții că vor omorî peste 10 milioane de persoane până în 2050.
Dezvoltarea de antibiotice noi, eficiente și sigure este crucială, așadar, în abordarea amenințărilor din ce în ce mai frecvente date de bacteriile rezistente la medicamente, în întreaga lume.
Un nou antibiotic dezvoltat de un cercetător al Universității Flinders aduce un progres în războiul împotriva unui superbacterii rezistentă la medicamente, care e responsabilă de mare parte din infecțiile nosocomiale.
Infecția cu Clostridium difficile, frecventă în spitale
Infecția cu Clostridium difficile (CDI) – una dintre cele mai frecvente infecții intraspitalicești - este o infecție potențial mortală în intestinul gros, care apare cel mai frecvent la persoanele care au nevoie să ia antibiotice pentru o perioadă lungă de timp.
Dr. Ramiz Boulos, cercetător asociat adjunct la Universitatea Flinders și CEO al Boulos & Cooper Pharmaceutics, spune că măsura în care CDI devine rezistentă la antibioticele tradiționale este alarmantă și subliniază nevoia de a dezvolta tratamente mai eficiente.
„Cazurile de boală cu Clostridium difficile cresc și tulpinile (acesteia, n.r.) devin din ce în ce mai letale. Dacă există un dezechilibru în intestin, (bacteria, n.r.) poate începe să crească și să elibereze toxinele care atacă mucoasa intestinelor, ceea ce duce la simptome", arată dr. Boulos.
În ultimii zece ani, au apărut diverse tulpini de C. difficile care au fost asociate cu focare de infecții severe la nivel mondial. O tulpină specială este ușor de transmisă între oameni și a fost responsabilă de focare mari în spitalele din Statele Unite și Europa.
„Este îngrijorător dacă luăm în considerare faptul că CDI este una dintre cele mai frecvente infecții dobândite în spitale în emisfera vestică, și cea mai probabilă cauză de diaree pentru pacienți și personalul din spitale".
Teste pe șoareci cu un nou antibiotic
Dar când dozele dintr-un nou antibiotic numit Ramizol au fost administrate șoarecilor infectați cu o doză letală de bacterii, o proporție semnificativă a supraviețuit infecției.
Într-un studiu publicat (integral, open acces) recent privind siguranța administrării la cobai, care a evaluat efectul expunerii repetate la antibiotice, niciun șobolan nu a prezentat efecte secundare grave sau modificări ale greutății.
„Cercetările noastre indică faptul că Ramizol este un antibiotic extrem de bine tolerat la șoareci, cu proprietăți bune de microbiologie și antioxidanți. Are, de asemenea, o stabilitate chimică ridicată și este scalabil datorită costului redus al producției, ceea ce l-ar putea face o opțiune de tratament viabilă" arată dr. Boulos.
Patruzeci și opt de cobai au primit o doză mare din nouă clasă de antibiotice, timp de 14 zile, pentru a evalua siguranța acestora.
Cercetarea efectuată în comun de către Boulos & Cooper Pharmaceuticals, Laboratoarele de siguranță a produselor din SUA și ToxStrategies, și de Universitatea Flinders, a fost recent publicată în revista Scientific Reports.
„Suntem mulțumiți de aceste rezultate din două motive: în primul rând, am fost în măsură să dăm șoarecilor o doză foarte mare, fără mortalități sau efecte secundare (...) în plus, nu au existat modificări în greutatea corporală medie, creștere în greutate, consum de alimente sau eficiența alimentară pentru masculi și femele de cobai atribuite Ramizol", a explicat expertul într-un material dat publicității de Universitatea Flinders.
„Noi credem că Ramizol are potențialul de a fi standardul de îngrijire pentru tratarea CDI și are potențialul de a fi un medicament blockbuster".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.