Antibiorezistența, "la nivel de gripă, TBC și HIV/SIDA la un loc". Wiener: România este pe primul loc în Uniunea Europeană

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
antibiorezistenta - FOTO: Freepik
antibiorezistenta - FOTO: Freepik

Antibiorezistența reprezintă o amenințare globală la adresa sănătății publice care va duce la tratamente ineficiente, creșterea mortalității, costuri crescute pentru sistemul de sănătate.

Antibiorezistența reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea publică, deoarece poate face ca infecțiile care au fost anterior tratate cu succes să devină mai dificil de tratat sau chiar imposibil de controlat.

Antibiorezistența este capacitatea unor bacterii, fungi, virusuri sau paraziți de a dezvolta rezistență la acțiunea antibioticelor sau a altor medicamente antimicrobiene. Această rezistență face ca medicamentele care în mod normal ar ucide sau inhiba creșterea microorganismelor să devină ineficiente împotriva acestora.

Rezistența la antibiotice. Sarafoleanu: Vor fi multe decese din cauza infecțiilor care nu vor mai putea fi tratate cu antibiotice. Românii spun că antibioticele ucid virusuril

Antibiorezistența se dezvoltă de obicei atunci când microorganismele suferă mutații genetice sau când transferă gene de rezistență antibioticelor de la alte microorganisme rezistente. Există mai multe moduri în care această rezistență poate să apară, cum ar fi folosirea necorespunzătoare a antibioticelor, cum ar fi tratamente incomplete sau prescrierea lor fără justificare medicală, poate crea presiune selectivă asupra microorganismelor, favorizând dezvoltarea rezistenței.

Antibiorezistența este o problemă majoră care devine tot mai presantă și mai gravă, având consecințe semnificative asupra tratamentului infecțiilor bacteriene și asupra sistemelor de sănătate din întreaga lume.

Antibiorezistența, problemă globală

Medicul și deputatul Adrian Wiener a explicat în cadrul emisiunii "Dezbateri în Sănătate" de la DC Medical și DC News de ce antibiorezistența este o problemă de sănătate publică.

Antibiorezistența prezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea publică, deoarece poate face ca infecțiile care au fost anterior tratate cu succes să devină mai dificil de tratat sau chiar imposibil de controlat.

Acest lucru poate duce la complicații grave sau chiar la deces în cazul infecțiilor rezistente la antibiotice. Prin urmare, este esențial să se promoveze utilizarea rațională a antibioticelor, să se dezvolte noi antibiotice și să se implementeze măsuri de prevenire și control pentru a limita răspândirea rezistenței la antibiotice în întreaga lume.

”70% din infecțiile asociate actului medical sunt bacterii multirezistente, din păcate. Antibiorezistența este o problemă majoră de sănătate publică. Este încadrată în top 10 riscuri la adresa sănătății publice. Are riscuri globale la adresa umanității clasificate de OMS. Este o problemă complexă care necesită intervenții etajate pe multe compartimente.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește potențialul de dezvoltare a tulpinilor multirezistente a prezenței acestora. La fel este și la monitorizarea și dinamica acestor infecții. Acest lucru este important pentru că antibiorezistența este clasificată în rândul problemelor de sănătate publică care țin de o singură sănătate. 

Adică, practic toată lumea depinde de toată lumea. Nu pot să existe acțiuni regionale sau naționale doar care să protejeze respectiva țară. Ele nu au granițe. Antibiorezistența se transmite. Este un fenomen global”, a explicat dr. Adrian Wiener, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News, în cadrul emisiunii ”Dezbateri în Sănătate”.

Care sunt cauzele antibiorezistenței

Antibiorezistența este rezultatul unui proces natural de adaptare al bacteriilor la mediul lor în schimbare. Cu toate acestea, utilizarea excesivă și incorectă a antibioticelor a accelerat acest proces și a dus la dezvoltarea rapidă a rezistenței bacteriene.

Cauzele principale ale antibiorezistenței includ:

1. Utilizarea excesivă și incorectă a antibioticelor pentru infecții minore sau virale, pentru care aceste medicamente nu sunt eficiente, duce la dezvoltarea rezistenței bacteriilor. De asemenea, nerespectarea prescripțiilor medicale și întreruperea prematură a tratamentelor contribuie la acest fenomen.

2. Utilizarea antibioticelor în industria agricolă

Antibioticele sunt folosite pe scară largă în industria agricolă pentru a promova creșterea animalelor și a preveni infecțiile. Aceasta poate duce la dezvoltarea rezistenței la antibiotice în bacteriile care infectează animalele și poate fi transferată ulterior la oameni prin consumul de produse alimentare contaminate.

3. Creșterea călătoriilor internaționale, pentru că bacteriile rezistente la antibiotice pot călători cu ușurință între țări prin intermediul persoanelor infectate, creând riscul răspândirii rezistenței la nivel global.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel