Anorexia poate duce la schimbări ale structurii creierului. Este mai periculoasă decât depresia și ADHD

Sonia Baciu |
Data publicării:
Anorexia. FOTO Freepik @ freepik
Anorexia. FOTO Freepik @ freepik

Anorexia, mai periculoasă decât depresia și ADHD, are impact dramatic asupra structurii creierului.

Anorexia nervoasă, tulburare alimentară devastatoare și potențial mortală, își pune amprenta asupra organismului.

Cu toate acestea, un nou studiu evidențiază că impactul pe care lipsa unei alimentații suficiente îl poate avea asupra creierului, prin reducerea gravă a măsurilor critice ale structurii și sănătății creierului, notează Science Alert.

Astfel, pe baza unui total de 1.648 de scanări ale creierului la femei (685 cu anorexie nervoasă) colectate din 22 de locații diferite, cercetătorii au descoperit scăderi ale grosimii corticale, ale volumelor subcorticale și ale suprafeței corticale la persoanele cu anorexie. În esență, creierul se cam micșorează.

În ceea ce privește dimensiunea eșantionului, acesta este cel mai mare studiu realizat până în prezent pentru a analiza relația dintre tulburarea de alimentație și materia cenușie - și arată cât de important este să tratăm afecțiunea cât mai devreme posibil în dezvoltarea ei.

”Pentru acest studiu, am lucrat intensiv timp de mai mulți ani cu echipe de cercetare din întreaga lume”, spune psihologul Esther Walton, de la Universitatea Bath din Marea Britanie,potrivit sursei menționate.

”Faptul că am reușit să combinăm mii de scanări cerebrale de la persoane cu anorexie ne-a permis să studiem mult mai detaliat modificările cerebrale care ar putea caracteriza această tulburare”.

Anorexia, mai periculoasă decât ADHD și tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC)

Reducerile de dimensiune și formă a creierului prezentate aici sunt de două până la patru ori mai mari decât reducerile cauzate de alte afecțiuni psihologice, cum ar fi depresia, tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD) și tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC sau OCD), spun cercetătorii.

Ceea ce cauzează aceste reduceri nu este acoperit de acest studiu, dar echipa din spatele lui sugerează că reducerile indicelui de masă corporală (IMC) și cantitatea de nutrienți disponibili au probabil ceva de-a face cu aceasta.

Cu toate acestea, există speranță în cadrul cercetării: scanările cerebrale au arătat că tratamentele pentru anorexie, care implică de obicei terapia cognitiv-comportamentală, pot inversa unele dintre aceste modificări ale creierului.

”Am constatat că reducerile mari în structura creierului, pe care le-am observat la pacienți, au fost mai puțin vizibile la pacienții care se aflau deja pe calea recuperării”, spune Walton.

”Acesta este un semn bun, deoarece indică faptul că aceste schimbări ar putea să nu fie permanente. Cu un tratament adecvat, creierul ar putea fi capabil să își revină”.

Care sunt cauzele apariției ADHD și cum poate fi tratată. Afectează atât copiii, cât și adulții

Nu se cunosc cauzele instalării anorexiei

Deși oamenii de știință nu sunt siguri cu privire la cauzele care determină instalarea anorexiei, știm mult mai multe despre efectele acesteia. Milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de ea, iar aceasta este una dintre principalele cauze de deces legate de problemele de sănătate mintală.

Pe măsură ce vor veni mai multe date din studiile viitoare, oamenii de știință vor putea înțelege mai bine ce anume cauzează această reducere a volumului creierului la persoanele cu anorexie, precum și unele dintre mecanismele neurologice care stau la baza acesteia.

Deocamdată, este clar că, cu cât tratamentul este căutat și administrat mai devreme, cu atât mai bine. Aceleași tehnici utilizate aici ar putea fi folosite și pentru a măsura eficiența tratamentelor asupra daunelor provocate creierului.

”Efectele tratamentelor și intervențiilor pot fi acum evaluate, folosind aceste noi hărți ale creierului ca referință. Acesta este cu adevărat un semnal de alarmă, care arată necesitatea unor intervenții timpurii pentru persoanele cu tulburări de alimentație”, spune neurologul Paul Thompson de la Universitatea din California de Sud.

Vezi și: Ateroscleroza, boala pe care o faci dacă mai mănânci după ora 18:00: Bombă nucleară în interiorul organismului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel