ANMDMR, "decapitată" în criza financiară. Prisada: Odată plecați, oamenii valoroși nu se vor mai întoarce. Au plecat către sectorul privat

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
ANMDMR - Foto: Freepick @usertrmk
ANMDMR - Foto: Freepick @usertrmk

Farm. Răzvan Prisada, președintele ANMDMR, ne-a vorbit despre situația cu care se confruntă instituția, dar și care sunt perspectivele pentru perioada următoare.

Farm. Răzvan Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) ne-a vorbit despre pierderile financiare, care au reprezentat posibile investiții în studiile clinice, dar și despre estimările cu privire la funcționarea acestora în viitor, în contextul în care Agenția se confruntă cu o criză de personal, care este unul specific.

”S-au pierdut în decursul mai multor ani, poate sume mult mai importante, pentru o activitate care este pe de o parte foarte profitabilă, dar din punctul nostru de vedre este foarte importantă în procesul de acces timpuriu, la tratamente care urmează a fi autorizate, pentru pacienții români.

Din această perspectivă, pentru mine, a fost un subiect principal pe care mi l-am asumat că trebuie să îl deblocăm, lucru care s-a întâmplat, iar varianta aleasă a fost una inovativă pentru România, dar cu eforturi foarte mari din partea personalului puțin pe care îl avem.

Suntem în situația, după nici 4 luni de la demararea acestei activități concentrate, să avem peste 100 de studii clinice depuse, dintre care 65 deja au primit autorizație, ceea ce înseamnă mai mult decât ultimii un an și jumătate, 2 ani, la un loc. 

Avem un istoric cu multe dosare care la începutul acestui an erau în așteptare sau unele dintre el nici nu fuseseră evaluate și determinarea noastră și promisiunea este că până la finalul lunii ianuarie 2023, când se produce o schimbare la nivel european, toate acestea vor fi evaluate și autorizate sau neautorizate, unde este cazul, evident.

Din punctul nostru de vedere va deschide, și semnalele deja se văd, acest domeniu în România, așa cum ar fi trebuit să se fi întâmplat demult”, a declarat farm. Răzvan Prisada, președintele ANMDMR, în exclusivitate, în cadrul dezbaterii online ”Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătatea românilor”.

ANMDMR, ”decapitată” în criza financiară, are nevoie de specialiști

Întrebat care este situația acestei instituții importante, care a fost ”decapitată” în timpul crizei financiare din 2009-2011, președintele ANMDMR afirmă că ”resursa umană  se recuperează mai greu decât altele.

Odată plecați, oamenii valoroși, specialiștii care își făcuseră, unii dintre ei, ucenicia, alții aveau mulți ani în spate, în Agenție, au plecat către sectorul privat, cea mai mare parte dintre ei și acum, este evident, că din motive de salarizare, nu se vor mai întoarce.

Ce încercăm să facem este să construim, pe bazele celor care au rămas în agenție, o generație nouă. Am fost cel mai mare angajator în acest domeniu, până în mai-iunie, când am scos aproape 100 de posturi la concurs, din păcate s-au ocupat cam jumătate dintre ele, evident vor rămâne doar cei care îți doresc să rămână și doar cei care vor confirma în ceea ce au de făcut, pentru că activitatea din ANMDMR este foarte specifică și trebuie să fi un bun profesionist.

Dincolo de asta ne împiedică, de ce să nu o spun, momentul pe care îl traversăm, angajările sunt blocate la stat, așa cum bine știți, și din păcate și agenția noastră, care este o instituție publică, dar care nu primește bani de la bugetul de stat, care este pe autofinanțare, și noi avem blocate angajările astfel că nu putem angaja specialiștii și nici măcar inspectorii de care avem nevoie ca să supraveghem piața, după care ni se cere să o supraveghem”, a spus Prisada.

Întrebat care este explicația acestei blocări a angajărilor, în contextul în care ANMDMR are mai puțini angajați, 351 cu tot cu președintele Agenției din 500 de posturi ”prinse” în organigramă, Prisada a precizat că ”suntem blocați pentru că suntem în același pachet cu toate instituțiile publice pentru care concursurile s-au suspendat până în ianuarie.

Speranța mea, o spun cu disperare, este ca la 1 ianuarie să ni se permită să desfășurăm concursuri de angajare pentru că nu ne putem, efectiv, îndeplini atribuțiile, cu toate eforturile și bunăvoința de care am dat dovadă”, a mai spus președintele ANMDMR.

În ceea ce privește digitalizarea din sănătate, un subiect tot mai ds abordat, acesta afirmă că că ar fi eficient doar pe latura administrativă, la ”înregistrări, procesări”, dar că pe partea de ”evaluare științifică, activitatea este cât se poate de specifică și nu poate fi făcută de un soft, în momentul acesta, iar problema aceasta o au și alte agenții similare din alte state. Acolo, în principal din cauza problemei legate de salarizare”, a mai spus farm. Răzvan Prisada.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel