Animalele de companie protejează mintea și reduc la jumătate riscul de dizabilitate locomotorie, la bătrâni

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Animalele de companie aduc beneficii nebănuite pentru sănătate. Foto: Alexandr Podvalny, de la Pexels
Animalele de companie aduc beneficii nebănuite pentru sănătate. Foto: Alexandr Podvalny, de la Pexels

Este demonstrat deja că animalele de companie – fie că este vorba de o pisică, de un câine, de o pasăre sau de un pește – pot oferi unui individ mai multe beneficii mentale, emoționale, fizice și chiar sociale. Dar a avea un animal de companie are și alte beneficii asupra sănătății: îți ține mintea funcțională și reduce la jumătate riscul de dizabilitate, arată un nou studiu. 

Faptul că ai sau ai avut un animal de companie – în mod special un câine - contribuie major la menţinerea sănătăţii tale mentale, mai ales în cazul persoanelor vârstnice, arată două noi studii potrivit cărora convieţuirea cu un animal reduce deteriorarea cognitivă şi înjumătățește riscul de dizabilitate locomotorie.

Potrivit primului studiu, publicat de revista Plos (link direct studiu), la care au participat 11.233 de japonezi cu vârste cuprinse între 65 şi 84 de ani, cei care aveau un câine au o probabilitate mai mică cu 50% de a suferi un handicap locomotor, decât cei care nu au avut niciodată un astfel de animal de companie. Studiul a constatat că și oamenii care au fost în trecut proprietari de câini au continuat să se bucure și de unele avantaje, deoarece s-a constatat că aceștia sunt cu 10% mai puțin expuși unui risc de dizabilități în comparație cu cei care nu au avut niciodată un câine. În schimb, această corelație nu e valabilă la pisici arată autorii studiului realizat de Institutul Naţional din Tsukuba (Japonia).

Pentru a înţelege relaţia dintre un animal de companie şi riscul de dizabilitate locomotorie, cercetătorii au studiat proprietarii de câini şi pe cei de pisici între iunie 2016 şi ianuarie 2020. Riscul mai scăzut de a suferi un handicap locomotor s-a menţinut chiar şi în funcţie de factorii socio-demografici şi de sănătate precum starea civilă, antecedente de boli cronice sau timpul petrecut în aer liber.

Cercetătorii cred că deținerea unui câine protejează împotriva apariției dizabilității la adulții în vârstă. Îngrijirea zilnică a animalului de companie, compania sa și exercițiul fizic făcut cu un câine pot avea un rol important în îmbătrânirea cu succes. 

„Plimbarea câinilor, fiind o activitate fizică de intensitate moderată, poate avea în special un efect protector major”, a arătat autorul principal al studiului, Yu Taniguchi, cercetător la Institutul Național pentru Studii de Mediu din Tsukuba.

Al doilea studiu sugerează că deţinerea ca animal de companie a unui câine sau a unei pisici, mai ales pentru o perioadă de cinci ani, este asociată unei deteriorări cognitive mai lente în rândul persoanelor în vârstă. Studiul, care este încă preliminar, va fi prezentat la o reuniune anuală a Academiei Americane de Neurologie, care se va desfăşura în aprilie la Seattle (SUA).

Coordonatoarea studiului, dr Tiffany Braley, de la Universitatea din Michigan (SUA), a reamintit că cercetările anterioare au sugerat o relaţie între oameni şi animale de companie ce pot avea beneficii precum scăderea presiunii arteriale şi a stresului şi că această nouă cercetare sugerează că această relaţie poate proteja şi de "o deteriorare cognitivă".

„Deși acest studiu nu poate dovedi o relație cauză-efect între deținerea de animale de companie și cogniție, aceste descoperiri oferă dovezi timpurii care sugerează că deținerea pe termen lung a animalelor de companie ar putea fi protectoare împotriva declinului cognitiv, oferind un pas nou și fundamental pentru înțelegerea modului în care relațiile cu animalele de companie. contribuie la sănătatea creierului”, a declarat Braley, pentru MedPage Today.

Echipa a analizat datele a 1.369 de adulţi cu vârsta medie de 65 de ani şi cu abilităţi cognitive normale: dintre aceştia, 53% aveau un animal de companie, iar 32% convieţuiau cu un câine sau cu o pisică de cinci ani sau mai mult.

Participanţii au fost supuşi unor teste, cum ar fi efectuarea unor scăderi sau adunări, precum şi rememorarea unor cuvinte pentru a stabili o punctaj de la 0 la 27, iar cercetătorii au observat că cei care deţineau de peste cinci ani un animal de companie aveau o mai bună funcţie cognitivă.

„Animalul de companie poate fi un stimulent pentru a spori activitatea fizică, ceea ce implicit duce la o mai bună sănătate cognitivă”, a mai arătat dr Tiffany Braley, care a subliniat că sunt necesare şi alte investigaţii pentru a confirma datele studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel