Angioplastia coronariană, tehnica ce înlocuiește bypass-ul. Dr. Rodica Niculescu: Nu mai tăiem toracele. E mult mai simplă

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Bypass - Foto: Freepik
Bypass - Foto: Freepik

Bypass-ul poate fi înlocuit cu o tehnică mult mai simplă care face mai ușoară experiența pacientului și recuperarea acestuia.

Bypass-ul coronarian este o intervenție chirurgicală majoră care ajută la restabilirea fluxului sanguin către inimă, redirecționând sângele în jurul arterelor blocate sau îngustate.

Procedura implică prelevarea unui vas de sânge sănătos din altă parte a corpului și folosirea acestuia pentru a crea o nouă cale pentru sânge.

Acest tip de operație este adesea necesar la pacienții cu boli coronariene avansate are nu răspuns la alte tratamente.

"Asocierea cardiologiei intervenționale duce la reducerea timpului de stat în spital a pacientului, pentru că se întâmplă procedurile într-un timp scurt, sunt numai printr-o puncție, nu se mai întâmplă incizii largi, nu mai tăiem toracele pacientului.

Sigur, chirurgii își rezolvă partea lor de tratament și noi completăm cu ceea ce altădată cumva făceau tot ei. 

Pacienții care au boală cardiacă ischemică asociată cu o boală structurală, să spunem o stenoză aortică, să spunem o insuficiență mitrală, un anevrism de aortă subrenale sau oriunde în altă parte la nivelul aortei pot beneficia în aceeași ședință sau foarte apropiat de această de intervenția chirurgului, care se desfășoară tot intervențional, de angioplastia coronariană, care îi reduce pacientului traumatismul unui bypass aorto-coronarian, că oricât am vrea noi este totuși o intervenție chirurgicală mult mai simplă.

În unele cazuri, bypass-ul poate fi înlocuit cu această intervenție", a declarat dr. Rodica Niculescu, medic chirurg intervenționist la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.

Angioplastia coronariană este o procedură medicală minim invazivă utilizată pentru a trata îngustările sau blocajele arterelor coronare, care furnizează sânge oxigenat inimii.

Această procedură se efectuează de obicei la pacienții cu boli coronariene, cum ar fi angina pectorală sau în urma unui infarct miocardic, pentru a restabili fluxul sanguin către mușchii inimii.

Angioplastia coronariană oferă multe beneficii pacienților.

În primul rând, ameliorează durerea toracică. Apoi, îmbunătățește fluxul sanguin și previne infarctul miocardic.

Apoi, angioplastia coronariană oferă o recuperare mai rapidă în comparație cu operația pe cord deschis.

"Trebuie să luăm în considerare și roboții, care au ajuns și ei să ne ajute prin laparoscopie, făcând intervențiile minime și la nivelul valvelor și la nivelul coronarelor.

Cumva a crescut repede și foarte bine modalitatea de tratament a pacienților, într-un timp relativ scurt.

Cu ajutorul cardiologiei intervenționale, dacă chirurgii noștri fac aceste salturi cu arterele proprii, arterele mamare interne, folosite mai ales în ultimul deceniu și sigur cu rezultate infinit mai bune decât venele, dar se folosesc și unele și altele în anumite împrejurări pentru pacienții noștri, prin cardiologie intervențională, de fapt, lucrăm prin interiorul vasului. 

Printr-un loc, printr-o puncție la nivelul unei artere, la mână, la picior, ca să simplific povestea, sau la braț, dar ajungem în interiorul arterelor de la inimă cu ajutorul unor ghiduri balonașe, facem angioplastia, adică dilatăm zonele strâmtorate și punem stenturi.

Materialele s-au miniaturizat foarte mult, ceea ce contează foarte mult, dar e meritul inginerilor să spunem, dar sigur că și tehnologia ajutătoare. Sunt foarte multe modalități de evaluare a leziunilor", a mai spus medicul Rodica Niculescu.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel