Anevrismul cerebral, urgență medicală. Vlad Ciurea: Poate să fie moștenit. Ruperea unui anevrism poate să fie fatală. Trecem în altă lume sau rămânem cu anumite modificări pe tot restul vieții

Monika Baciu |
Data publicării:
anevrismul cerebral - FOTO: Freepik@Creativebird
anevrismul cerebral - FOTO: Freepik@Creativebird

Anevrismul cerebral este o urgență medicală. Îngrijorător este faptul că putem să avem un anevrism cerebral și să nu știm de el. Prof. univ. dr. Vlad Ciurea a explicat care sunt simptomele banale care pot indica un anevrism cerebral.

Anevrismul cerebral este o dilatare anormală sau umflătură a pereților unei artere din creier. Această umflătură poate apărea din cauza slăbirii peretelui vascular sau a unei anomalii congenitale. Anevrismele cerebrale pot fi periculoase, deoarece pot să se rupă, determinând sângerare în țesutul cerebral înconjurător.

Ruperea unui anevrism cerebral poate provoca un accident vascular cerebral sau alte complicații grave. Diagnosticul și tratamentul precoce sunt esențiale pentru gestionarea anevrismelor cerebrale.

Anevrismul cerebral, ce este

Prof. univ. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat ce este un anevrism cerebral.

”Anevrismul cerebral este o dilatare a unui vas de sânge din creier, care apare atunci când peretele vascular își pierde rezistența. De multe ori, anevrismele sunt lipsite de semne sau simptome și nu determină manifestări clinice decât atunci când se fisurează sau se rup, provocând o hemoragie cerebrală care poate fi rapid fatală.

Pentru a preveni această complicație, este important ca anevrismele să fie tratate odată ce au fost descoperite”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: O sâcâitoare durere de dinți, simptomul unui cancer mutilant: Prima operație a eșuat. Am fost dusă înapoi în sala de operație pentru o altă intervenție de 10 ore

Anevrismul poate să fie și moștenit

”Anevrismul este o umflătură care apare pe un traiect vascular. Poate să fie congenitală, adică l-am moștenit la naștere. De obicei, se produce un anevrism la nivelul unor intersecții de vase, pentru că la intersecția respectivă peretele vascular este mai slab.

Vine unda asta care izbește exact când fluvial iese din matcă. Se produce această umflătură care se dilată și este anvrismul intracranian. Este foarte periculoasă pentru că toți putem să avem această malformație și trebuie să știm, să prevenim această boală.

Ruperea unui anevrism poate să fie fatală. Trecem în altă lume sau rămânem cu anumite modificări pe tot restul vieții”, a explicat prof. univ. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg, la Digi 24.

Anevrismul cerebral, simptome

”- Sunt migrene foarte puternice care nu cedează la tratament. 

- Cefalee care trece și apoi se prelungește.

- Nu îți găsești cuvintele.

- Echilibru. Deodată îți pierzi cunoștința.

- Sunt semne minore. A amorțit mâna dreaptă, mâna stângă. Nu mă pot descurca”, a mai explicat prof. univ. dr. Vlad Ciurea.

Vezi și: Medicamentul pe care nu trebuie să îl iei când ești răcit. Codruț Sarafoleanu: Găsesc ceva, pe la vecini, rămas în casă

Avevrismul cerebral, diagnostic

Anevrismul cerebral poate fi diagnosticat prin mai multe metode.

”Cea mai simplă investigație pentru anevrismul cranian este o tomografie computerizată cu angio CT. Văd și vasele și am întreaga hartă. Există RMN. Într-un caz de investigație non-invazivă pot să văd structura și pot să văd un anevrism sau chiar mai multe și care este în pericol de rupere.

Există și angiopgrafie pe care se poate realiza cu 4 vase, invazivă și care injectează toate vasele din cap”, a mai explicat prof. univ. dr. Vlad Ciurea.

Anevrismul cerebral, tratament

”Tratarea anevrismului se face în două metode. Una este deschiderea totală a cutiei craniene și se abordează direct anevrismul.

Metoda modern este cea endovasculară. Se merge pe catetere, se face angiografie, se vede perfect anevrismul și în interiorul anevrismului se introduc anumite substanțe care îl ocluzionează. Sângele este extrem de periculos pentru substanța cerebrală.

Anevrismul rupt este o urgență. Urgența trebuie tratată open. Deschizi capul, introduci cateterul și faci clipare. Este bine să nu ajungi în această fază. Este bine să tratezi la rece”, a mai subliniat reputatul medic neurochirurg.

Vezi și: Băutura alcoolică ce previne AVC-ul. Vlad Ciurea: Creierului îi place. Desface vasele cerebrale

Anevrismul cerebral, evoluție

Evoluția anevrismului cerebral este adesea dificil de prezis și poate varia considerabil de la un caz la altul. Diagnosticul precoce și gestionarea adecvată sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor grave.

”La anevrismul nerupt, evoluția este foarte bună. Dacă s-a embolizat, s-a închis, totul e perfect. La anevrismul rupt, depinde de cantitatea de sânge și locația acestui sânge care s-a dus în interiorul creierului.

Când este în profunzime este foarte, foarte greu să cureți creierul în profunzime și să obții o vindecare totală a zonelor respective”, a mai spus prof. univ. dr. Vlad Ciurea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel