Anevrismul, cauza morții subite: E ca o foiță de ceapă, plesnește în cap! Putem să-l avem și noi, oricând. Tineri de 14 - 18 ani cad din picioare și mor

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Anevrismul - Foto: Freepick @agartist @kasa1982
Anevrismul - Foto: Freepick @agartist @kasa1982

Anevrismul, cauză a sindromului morții subite. Tehnica medicală a scăzut riscul de deces din cauza anevrismului.

Leziunile vasculare sunt o veche preocupare a neurochirurgilor, iar anevrismul reprezintă o cauză mare de mortalitate.

Un anevrism este o umflătură într-un vas de sânge cauzată de o slăbiciune a peretelui vasului de sânge, de obicei în locul unde acesta se ramifică. Pe măsură ce sângele trece prin vasul de sânge slăbit, presiunea sângelui face ca o mică zonă să se umfle în afară, ca un balon.

Anevrismele se pot dezvolta în orice vas de sânge din organism, dar cele 2 locuri cele mai frecvente sunt:

- artera care transportă sângele de la inimă spre restul corpului (aorta abdominală)

- creierul

"În general, e aproape obligatoriu ca la tumori să pui microscopul. La problemele vasculare, cum aveam anevrisme, acum a venit neuroradiologia intervențională. Plesneau în cap! Era un vas anormal, anevrism.

Morțile subite, că ați văzut că tineri la 18 ani, la 14 ani, mor, cad din picioare și mor. E un anevrism în cap, pe care putem să-l avem și noi, oricând, nu poți să știi, pentru că s-ar putea să nu se manifeste în timpul vieții. E congenital, îl ai în cap, nu se rupe toată viața și mori cu el.

Acum este neuroradiologia intervențională. Adică se intră prin interiorul vaselor, prin femurală, se duce sub ecran și te duci la locul anevrismului pe care l-ai identificat prin angiografie sau angi-RMN sau și una, și alta și îi pui ceva acolo să-l înfunzi.

Peretele anevrismului e ca o foiță de ceapă, nu e rezistent și acolo e risc să se rupă.

Aici e o problemă, să nu înfunzi artera din care el se formează, că dacă înfunzi artera faci accident vascular cerebral (AVC) și iese cu paralizie.

Pare simplu când discuți, dar în operație ești tensionat, trebui să fii concentrat. Dacă știi, te duci, faci treaba, dar vorbind comparativ cu ce era acum o perioadă de timp, tehnicile au avansat.

Dacă înainte, de exemplu, raportul de mortalitate la hemoragiile date de anevrisme era de peste 50%, profesorul Leon Dănăilă, care a făcut cele mai multe în țara asta pentru anevrisme, a plecat de la aceste cifre. Acum se ajunge la 3%.

3% mai mor din cauza acestei patologii. Cu tot cu neuroradiologia intervențională.

Au crescut calitatea actului chirurgical cu aceste ustensile și cu îndemânarea chirurgului, cu experiența lui. Eu întotdeauna mă gândesc că eu sunt pacientul. Când deschid acolo un cap, mă gândesc: Acesta sunt eu! Și atunci mă forțez să nu greșesc", a declarat Ovidiu Grămescu, medic neurochirurg la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Simptomele unui anevrism rupt la nivelul creierului încep cu o durere de cap bruscă și insuportabilă. Alte simptome pot include:

- probleme de vedere, cum ar fi vederea dublă

- sensibilitate la lumină

- greață și vărsături

- pierderea cunoștinței.

În cazul în care un anevrism se rupe, este o urgență medicală. Deși un anevrism nu poate fi întotdeauna prevenit, luarea unor măsuri cum ar fi menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase, renunțarea la fumat și programarea unor controale anuale pot contribui la reducerea riscurilor.

Care e cea mai bună saltea de pat pentru a nu avea probleme cu spatele. Grămescu: Problema e că nu prea mai ai nici somn

Anevrismul, o URGENȚĂ medicală neglijată. Cum știi dacă-l ai. Atenție dacă te-ai CERTAT, ai zburat cu avionul sau te doare capul. Ciurea: POC, a pocnit un vas în cap

 

"Aceste anevrisme intracraniene sunt ca în chirurgia abdominală, groaznice. Dacă se rupe un anevrism, și știm personalități mari, s-a rupt anevrismul, hipertensiune, se enervează la serviciu, în ședință, acasă, poc, a pocnit un vas în cap. Poate să fie un accident vascular cerebral, dar poate să fie unul hemoragic prin ruptura de anevrism.

Acest anevrism, dacă l-am prins și l-am diagnosticat, lupta mare se dă: îl operăm, cum am făcut ani și ani de zile și am aproape 1000 de cazuri operate prin metoda directă, cu microscopul, ori prin metoda actuală care se duce din ce în ce mai sus.

Aceste embolizări s-au perfecționat, au substanțe din ce în ce mai bune, au mijloace de a ține vasul din cap dilatat, să închizi vasele din apropiere, se duce direct în vasul cu leziunea respectivă și poți foarte frumos să introduci în anevrism o substanță, se învârt, fac o electro-coagulare și se opturează anevrismul în totalitate.

Este fascinant! Eu lucrez într-un centru foarte bine dotat (n.r. SANADOR) și pe mine mă fascinează rezultatele care sunt, cum pleacă acești pacienți, ce se poate obține și cum circulația creierului își desfășoară activitatea", a declarat medicul Alexandru Vlad Ciurea, profesor de neurochirurgie la UMF Carol Davila București și director științific la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.

Cum se poate depista anevrismul la timp, care sunt simptomele. Care este semnalul de alarmă principal - citește mai departe AICI

De ce scădem în înălţime odată cu trecerea anilor. Ovidiu Grămescu, explicație: De asta "intrăm la apă"

 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel