Un anevrism aortic abdominal este o umflătură a aortei - principalul vas de sânge care pleacă de la inimă și coboară prin abdomen spre restul corpului.
Aorta abdominală este cel mai mare vas de sânge din organism și are, de obicei, o lățime de aproximativ 2 cm. Cu toate acestea, se poate umfla până la peste 5,5 cm - ceea ce medicii clasifică drept un anevrism aortic abdominal mare.
Anevrismele mari sunt rare, dar pot fi foarte grave. Dacă un anevrism mare se sparge, provoacă o hemoragie internă uriașă și este de obicei fatal.
Umflătura apare atunci când peretele aortei slăbește. Deși nu este clar ce cauzează această slăbiciune, se crede că fumatul și tensiunea arterială ridicată cresc riscul unui anevrism.
Anevrismele aortice abdominale sunt cel mai des întâlnite la bărbații cu vârsta de peste 65 de ani. O ruptură reprezintă mai mult de 1 din 50 din toate decesele din acest grup.
Acesta este motivul pentru care toți bărbații sunt invitați la un test de screening atunci când împlinesc 65 de ani. Testul presupune o simplă ecografie, care durează aproximativ 10-15 minute.
"Există și ceea ce se numește anevrisme toraco-abdominale, acea patologie mult mai rară, nu imposibilă, în general apanajul chirurgiei și mai nou în testare cu diverse dispozitive și endovasculare, rezultatele însă nu sunt neapărat cele de dorit în momentul acesta", a declarat Andrada Bogdan, specialist în cardiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
Care ar fi simptomul ce trimite pacientul la medic?
"Rar îl trimite ceva la medic. De obicei îl trimite altceva decât anevrismul de aortă abdominală. Pacientul face o ecografie abdominală căutând pietre renale.
Durerea abdominală pot să fie un simptom, dar durerea abdominală este un simptom pe care-l regăsește în foarte multe patologii și atunci nu putem spune că durerea propriu-zisă ne-ar putea trimite.
Ne putem gândi la o astfel de patologie la bărbatul fumător de peste 70 de ani.
La 75 de ani, practic, unul din trei, unul din patru bărbați care au fumat o viață au șansa de a dezvolta o ectazie, un anevrism de aortă abdominală.
Și este o întreagă discuție și sunt mai multe studii care au demonstrat că screening-ul în această populație este eficient și cu un impact în supraviețuirea acestei categorii populaționale.
Cu o ecografia abdominală, câteodată cu ecografia cardiacă, uitându-ne un pic, furând cu ochiul la nivelul aortei poți să diagnostichezi anevrismul de aortă abdominală.
Examenul clinic amănunțit care decelează la palparea abdominală mase abdominale pulsatile poate să ridice suspiciunea de anevrism de aortă abdominală.
Examenele computer tomografice pentru alte patologii precum: de coloană sau explorări pentru rinichi sau ficat pot atunci când fac pasajul imagistic la nivel abdominal să pun în evidență aceste anevrisme de aortă abdominală.
Atunci când ele sunt mici se urmăresc inițial ecografic, ulterior când ating o anumită dimensiune prin examen computer tomografic și cu examinare mult mai atentă atunci când sunt simptomatice.
De la o anumită dimensiune ele trebuie tratate pentru că au impact asupra supraviețuirii pacientului și tratamentul modern este endovascular, adică implantul acestei proteze", a mai spus medicul Andrada Bogdan.
În cele mai multe cazuri, un anevrism aortic abdominal nu provoacă niciun simptom vizibil. Cu toate acestea, dacă acesta devine mare, unele persoane pot prezenta o durere sau o senzație de pulsație în abdomen (burtă) sau dureri de spate persistente.
Ține minte că cel mai frecvent simptom al rupturii unui anevrism aortic este durerea bruscă și severă în abdomen.
Un anevrism rupt poate provoca hemoragii interne masive, care sunt de obicei fatale. Aproximativ 8 din 10 persoane cu ruptură fie mor înainte de a ajunge la spital, fie nu supraviețuiesc operației.
Cum poți preveni apariția unui anevrism
Cel mai bun mod de a preveni apariția unui anevrism sau de a reduce riscul ca un anevrism să se mărească și să se rupă este să evitați orice lucru care ar putea afecta vasele de sânge, cum ar fi:
- fumatul
- o dietă bogată în grăsimi
- supraponderabilitatea sau obezitatea
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.