Anestezia, impact asupra creierului. Ce efect au, de fapt, sedativele din timpul intervenției chirurgicale

Monika Baciu |
Data publicării:
anestezia - FOTO: Freepik@stefamerpik
anestezia - FOTO: Freepik@stefamerpik

Anestezia are un impact major asupra creierului. Ce efect au, de fapt, sedativele din timpul intervenției chirurgicale

Vezi și: Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică

Cercetările recente au dezvăluit că anestezia generală alterează semnificativ modelele unice de conectivitate funcțională ale creierului, făcând creierele indivizilor aproape imposibil de diferențiat.

Studiul, publicat în Nature Human Behavior, oferă noi informații despre cum anestezia suprimă activitatea neurală caracteristică creierului, fenomen observat atât la oameni, cât și la alte specii.

Conceptul de "amprentă" a creierului

Potrivit unor studii anterioare din psihologie, fiecare individ prezintă modele unice de gândire, emoții și comportamente spontane, ceea ce face ca activitatea creierului să fie distinctivă.

Neurocercetătorii au ajuns chiar la punctul în care pot identifica indivizi pe baza acestor semnături cerebrale. Aceste modele personalizate, numite "amprentele creierului", sunt legate de modul în care diferite regiuni ale creierului interacționează între ele.

Vezi și: Vaccinul COVID-19: Răspunsuri imunologice durabile și protecție împotriva infecțiilor

Anestezia, impact asupra creierului. Ce efect au, de fapt, sedativele din timpul intervenției chirurgicale - FOTO: Freepik@serhii_bobyk

Efectul anesteziei asupra activității creierului

Pentru a investiga cum afectează anestezia generală aceste "amprente" cerebrale, cercetători de la Universitatea McGill și Universitatea din Cambridge au utilizat imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) pentru a monitoriza activitatea creierului înainte, în timpul și după administrarea anesteziei la voluntari sănătoși.

"Fiecare persoană este unică, gândește și simte în moduri unice. Această unicitate provine din creierul nostru. Modul în care regiunile creierului interacționează între ele este unic pentru fiecare individ: poate fi folosit ca o "amprentă a creierului".

Dar atunci când pierzi conștiința, de exemplu în timpul somnului adânc, simțul că ești "tu" dispare. Așadar, întrebarea noastră a fost: ce se întâmplă cu amprentele creierului când pierdem conștiința, de exemplu în timpul somnului artificial indus de anestezia generală?", a explicat Andrea Luppi, autorul principal al studiului,.

Rezultatele studiului au arătat că, în timpul anesteziei, activitatea creierului devine aproape uniformă între indivizi.

"În schimb, folosind amprentele creierului, este foarte ușor să deosebești oamenii atunci când sunt conștienți. Acest efect nu este uniform în creier: este cel mai puternic în regiunile creierului care sunt unice pentru oameni și care ne diferențiază cel mai mult de alte specii.

Implicația este că, așa cum propria experiență conștientă este unică pentru tine, la fel sunt și modelele de creier care o susțin. Când conștiința dispare, activitatea creierului oamenilor devine mai puțin unică", a mai explicat Andrea Luppi.

Vezi și: Studiu: Tratamentul împotriva cancerului ar putea afecta conexiunile din creier

Implicații pentru înțelegerea conștiinței și recuperarea acesteia

Rezultatele sugerează că anestezia generală șterge semnăturile individuale ale creierului, practic resetând modelele de conectivitate funcțională ale acestuia. Această observație ar putea avea implicații semnificative pentru cercetările viitoare, mai ales în ceea ce privește recuperarea din stări de inconștiență, cum ar fi comă sau leziuni cerebrale.

Luppi și-a exprimat un interes deosebit pentru compararea activității creierului uman cu cea a animalelor sub anestezie, având în vedere că acest proces este similar în toate speciile. El speră ca, înțelegând cum creierul reîncarcă conștiința după anestezie, oamenii de știință vor putea dezvolta intervenții mai bune pentru a ajuta la recuperarea conștiinței la pacienții care suferă de comă sau alte forme de inconștiență cronică din cauza leziunilor cerebrale.

"Anestezia este foarte conservată între specii, astfel că putem învăța multe despre cum acționează anestezia asupra creierului. În cele din urmă, sper că învățând cum creierul recâștigă conștiința după anestezie, vom putea ajuta la recuperarea conștiinței la pacienții care suferă de comă sau alte forme de inconștiență cronică după o leziune cerebrală", a mai subliniat autorul principal al studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel