Pentru a elucida misterul, cercetătorii au comparat expunerea la anestezie generală versus anestezie locală (regională) în timpul intervenției chirurgicale elective, căutând legături potențiale cu dezvoltarea ulterioară a demenței, inclusiv Alzheimer.
Studiul, publicat în Journal of the American Geriatrics Society (link direct studiu), a inclus 7.499 de perechi potrivite de persoane care locuiesc în comunitatea cu vârsta de 66 de ani sau mai mult, care au fost supuse unei intervenții chirurgicale între anii 2007 și 2011 și au fost urmărite timp de până la 5 ani.
Cercetătorii nu au găsit nicio diferență în ceea ce privește riscul de a fi diagnosticate cu demență la persoanele care au făcut anestezie generală în comparație cu cele care au făcut anestezie regională.
„Mulți adulți în vârstă experimentează modificări ale cogniției imediat după operație și se întreabă ce rol ar fi putut juca tipul de anestezic în aceste modificări”, a explicat autorul principal dr Dallas P. Seitz, de la Universitatea din Calgary, Canada.
„Studiul nostru oferă dovezi că tehnica anestezică folosită în timpul operațiilor elective, fie că e vorba de anestezie generală sau anestezie regională, nu este asociată cu un risc pe termen lung de a dezvolta demență”, a concluzionat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.