Mulți pacienți diagnosticați cu cancer nu primesc evaluările și tratamentele recomandate, semn că există un decalaj între practicile curente și standardele internaționale în îngrijirea oncologică. Care este cea mai frecventă sincopă identificată.
Mulți pacienți diagnosticați cu cancer nu beneficiază de îngrijirea adecvată pentru anemie, o problemă frecvent întâlnită în cazul tumorilor solide, potrivit unor cercetări recente. Anemia, o afecțiune caracterizată prin scăderea nivelului de hemoglobină în sânge, poate afecta calitatea vieții și supraviețuirea pacienților oncologici, dar aderența la ghidurile de evaluare și tratament recomandate este scăzută, potrivit Medscape.
Vezi și: Impactul bolii Parkinson. Perspectivele pacienților și ale cadrelor medicale
Anemia, frecventă în cazul pacienților cu cancer
Anemia apare frecvent la pacienții cu cancer, estimările ajungând până la 90% în cazul tumorilor solide. Această tulburare a globulelor roșii poate apărea din cauza caracteristicilor legate de tumoră sau a tratamentului pentru cancer și poate duce la o calitate mai proastă a vieții și supraviețuire.
În ciuda prevalenței și a consecințelor anemiei în această populație, National Comprehensive Cancer Network (NCCN) recomandă evaluări periodice pentru pacienții cu niveluri de hemoglobină ≤ 11 g/dL.
Cu toate acestea, cercetările arată că mulți medici nu respectă ghidurile NCCN. Majoritatea pacienților - mai mult de 60% în SUA - nu primesc evaluări complete pentru anemie, iar chiar și printre cei care le primesc, mai puțin de jumătate (aproximativ 40%) primesc tratament.
Operarea în afara ghidurilor Ghidurile NCCN definesc anemia ca fiind un nivel de hemoglobină ≤ 11 g/dL și recomandă ca pacienții să fie supuși unor investigații suplimentare pentru a identifica cauza - deficiență de fier sau de vitamina B12, sau probleme de măduvă osoasă, de exemplu - și cel mai bun tratament pentru condiție.
Tratamentele pentru anemie
În funcție de cauză, tratamentele pot include transfuzii de sânge, terapie cu eritropoietină, suplimentare cu fier oral sau intravenos, sau suplimentare cu vitamina B12 sau acid folic.
"Anemia este o componentă comună a îngrijirii oncologice și ar trebui să fie evaluată și gestionată ca parte a unui program comprehensiv pentru cancer", a declarat Lauren Prescott, MD, MPH, de la Vanderbilt University School of Medicine, Nashville, citată de Medscape Medical News.
Cu toate acestea, o mulțime de dovezi indică faptul că acest lucru nu se întâmplă regulat. Studiile anterioare arată că mulți pacienți nu primesc teste sau tratamente adecvate pentru anemie. Într-un studiu din 2021, de exemplu, Prescott și colegii săi au constatat rate scăzute de conformitate cu ghidurile NCCN pentru anemie în rândul pacienților cu cancere ginecologice: doar o treime dintre pacienți au primit evaluări recomandate de NCCN pentru anemie și 42% au primit tratament.
Studiu retrospectiv, rezultate similare
Anemia - FOTO: Freepik@mdbildes
Un studiu retrospectiv mai recent, publicat în Journal of the National Comprehensive Cancer Network în acest an, a confirmat rate ridicate de anemie și rate scăzute de evaluări și tratamente la un grup mai mare de pacienți cu tumori solide.
În analiza din 2024, Prescott și colegii săi au explorat gestionarea anemiei într-o cohortă de peste 25.000 de pacienți diagnosticați cu tumori solide la Vanderbilt University Medical Center între 2008 și 2017. Acești pacienți aveau date disponibile privind hemoglobina în termen de 6 luni de la diagnostic. Echipa a urmărit dacă pacienții au primit investigații suplimentare pentru identificarea cauzei și tratamentului pentru anemie și dacă pacienții au primit tratament, definit ca transfuzie de sânge, suplimentare cu fier oral sau intravenos.
Dintre cei 25.018 de pacienți cu date disponibile privind hemoglobina, 44% - puțin peste 11.000 de indivizi - au fost anemici în termen de 6 luni de la diagnosticul de cancer. În total, 3120 de pacienți (28,3%) aveau anemie ușoară sau de grad 1; 4686 (42,5%) aveau anemie moderată sau de grad 2; și 3213 (29,2%) aveau anemie severă sau de grad 3.
Cu toate acestea, doar 37% dintre pacienți au primit investigații suplimentare pentru anemie; 16% au avut teste pentru fier și 14% au avut teste pentru vitamina B12 sau acid folic. Și mai puțin de 40% - doar 4318 din 11.019 pacienți cu anemie - au fost tratați. Tratamentele includ transfuzii de sânge (32%), fier oral (12%) și suplimentare cu fier intravenos (1%).
Probabilitatea de a primi tratament pentru anemie a crescut semnificativ odată cu gravitatea afecțiunii: 12% în rândul celor cu grad 1,31% în rândul celor cu grad 2 și 77% în rândul celor cu grad 3.
Rezultatele confirmă o prevalență ridicată a anemiei la pacienții cu cancer și o conformitate scăzută cu ghidurile NCCN pentru evaluarea și tratarea condiției, au concluzionat autorii.
Vezi și: Primul caz de febră Dengue detectat în Franța. Autoritățile, în alertă
Probleme similare și în Europa
Rezultatele unui alt studiu retrospectiv, publicat mai devreme în acest an, arată că problemele cu testarea și tratamentul anemiei nu sunt limitate doar la SUA.
Cercetătorii din Germania au examinat informațiile a 1046 de pacienți diagnosticați cu cancer și au identificat că mulți dintre aceștia nu au beneficiat de teste de monitorizare adecvate și de tratamente conforme cu ghidurile actuale ale European Society for Medical Oncology și ale recomandărilor din Germania.
De exemplu, aproape 60% dintre pacienții care nu îndeplineau criteriile pentru a primi transfuzii de sânge conform ghidurilor actuale au totuși primit astfel de tratamente. În plus, unii pacienți care îndeplineau criteriile pentru a beneficia de terapii cu fier sau agenți stimulatori ai eritropoiezei nu au primit aceste tratamente, ceea ce subliniază discrepanțele în aplicarea standardelor de îngrijire pentru pacienții cu cancer.
"Evaluarile pentru anemie sunt insuficiente, ratele de transfuzie sunt prea mari, iar terapiile cu fier și agenți stimulatori ai eritropoiezei sunt prea puțin frecvente", a concluzionat primul autor Hartmut Link, MD, PhD, de la Department of Medicine I, Westpfalz-Klinikum GmbH, Kaiserslautern, Germania, și colegii săi.
Vezi și: Infecțiile urinare, mai frecvente vara. Dr. Adrian Marinescu: Și din piscine pot apărea probleme
Calitatea vieții, îmbunătățită prin tratarea anemiei
Potrivit cercetătorilor, cauzele pentru care mulți clinicieni nu reușesc să testeze și să trateze corespunzător pacienții cu cancer pentru anemie par să fie variate. Dr. Prescott sugerează că aderența scăzută la recomandările NCCN ar putea reflecta o lipsă de conștientizare, coordonare și documentare în gestionarea acestei condiții în rândul unei colectivități diverse de pacienți, care sunt adesea tratați de echipaje mixte de chirurgi și oncologi medicali.
Ea a subliniat că consecințele neglijării evaluării sau tratării anemiei pot fi semnificative, având un impact asupra supraviețuirii și calității vieții. Cercetările au arătat că pacienții care primesc diagnostic și tratament conform ghidurilor recomandate se descurcă mai bine. De exemplu, studiile lui dr. Link au demonstrat că un tratament adecvat pentru anemie poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților.
În continuare, echipa condusă de dr. Prescott lucrează la o inițiativă pentru îmbunătățirea calității în centrul lor medical, începând cu pacienții cu cancere ginecologice. Rezultatele preliminare sunt promițătoare și arată că astfel de eforturi pot crește aderența la ghidurile de tratament.
Totuși, dr. Link subliniază că respectarea ghidurilor nu este o sarcină dificilă, iar diagnosticarea anemiei este un proces relativ simplu care nu necesită resurse financiare semnificative. El sugerează că instruirea regulată a echipelor de oncologie în diagnosticarea și tratamentul anemiei ar putea contribui la creșterea conștientizării și la găsirea unor soluții mai eficiente pentru această problemă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.