Prof dr Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, că OMS funcționează chiar foarte bine fără sprijinul SUA și al lui Donald Trump, dar că va fi făcută o anchetă a modului în care instituția a acționat la începutul pandemiei pentru a se vedea dacă acuzațiile care i-au fost aduse (cele conform cărora ar fi favorizat China și că ar fi anunțat prea târziu pandemia) sunt sau nu reale.
Cine va ancheta/evalua OMS
„OMS funcționează, chiar foarte bine în această perioadă. Sigur că anumite elemente care au pus în discuție imparțialitatea Organizației și modul în care a acționat în debutul acestei pandemii urmează să facă subiectul unei evaluări. Această evaluare va fi făcută de către o comisie independentă care va fi coordonată de două personalități: fostul prim-ministru din Noua Zeelandă și fosta președinte a Republicii Coasta de Fildeș. Să sperăm că rezultatul acestei evaluări va aduce în prim-plan și plusurile, și minusurile, și va propune soluții pentru îmbunătățirea activității Organizației.
Dar dincolo de aceste elemente trebuie să ținem cont de câteva lucruri foarte importante. În primul rând, când ai o urgență de sănătate publică este nevoie de o coordonare din punct de vedere tehnic, dacă vreți, încât statele membre ale Organizației Națiunilor Unite, pentru că până la urmă OMS este o agenție a ONU, ca să înțelegem exact care este poziția acestei organizații. E nevoie de o coordonare, e nevoie de un suport tehnic, și acest suport tehnic a fost acordat în mod constant. Este nevoie de coordonarea eforturilor atât pentru obținerea unui vaccin, dar și pentru accesul la vaccin, pentru că acesta este unul dintre elementele foarte sensibile pe agendă, și bineînțeles accesul la resursele terapeutice”, a arătat prof dr Alexandru Rafila.
Regiunea Europeană a OMS - 53 de state
„Toate aceste lucruri sunt realizate de OMS, atât prin Secretariatul General, care are sediul la Geneva, ar și prin cele 6 regiuni ale Organizației, există birouri regionale. Noi aparținem de Biroul Regional pentru Europa. Este o regiune foarte mare, aș spune cea mai mare, are 53 de state membre, care include alături de statele tradițional europene și fostele State Sovietice plus Israelul. Regiunea este foarte întinsă. Și acest Birou regional este condus de Dr Hans Henri P. Kluge, care este un prieten al României, de altfel, și care chiar de curând a avut o teleconferință cu miniștrii Sănătății din cele 53 de state ale regiunii referitoare la problematica deschiderii sau redeschiderii școlilor, care preocupă în egală măsură și Organizația, și încearcă să aducă date legate de experiențe, de recomandări la nivel regiunii, cât să existe o anumită coordonare între state”, a smai spus profesorul.
Cum ar trebui redeschise școlile, când vom avea acces la vaccin și câți roâni se vor putea vaccina, aflați din cee două video:
Partea I
Partea II
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.