Anca Țurcașiu, boală. Analiza banală pe care toți ar trebui să o facem: Mi-a ieșit destul de proastă. Obișnuiește-te, nu există remediu

Anca Turcasiu - Foto: Instagram @AncaTurcasiu
Anca Turcasiu - Foto: Instagram @AncaTurcasiu

Anca Țurcașiu a dezvăluit ce diagnostic a primit de la medici - "Mi-au spus să mă obișnuiesc cu boala". Aceast boală îi atacă glanda tiroidă și poate cauza simptome precum oboseală cronică, fluctuații de greutate și stări emoționale instabile. Cum schimbă această boală întreaga viață a pacienților.

Anca Țurcașiu a vorbit despre diagnosticul său, anunțând că suferă de boala Haschimoto, o afecțiune autoimună care afecteaă glanda tiroidă.

Anca Țurcașiu a vorbit despre impactul pe care această boală l-a avut asupra vieții ei personale și profesionale, explicând cum simptomele precum oboseala cronică, fluctuațiile de greutate și stările emoționale instabile i-au influențat activitățile zilnice.

Boala Hashimoto, cunoscută și sub numele de tiroida Hashimoto, este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă, ducând la inflamația acesteia și, în timp, la hipotiroidism - adică producerea insuficientă de hormoni tiroidieni.

Aceasta afectează metabolismul și poate provoca simptome precum:

- oboseală

- creștere în greutate

- sensibilitate la frig

- căderea părului

- depresie.

Boala Hashimoto este mai frecventă la femei și poate gestiona prin tratament de substituție hormonală tiroidiană.

"Eu la 20 de ani am renunțat să mănânc carne, pentru că m-am născut o persoană căreia nu i-a plăcut carnea, adică eu nu am fost carnivoră de când mă știu. Mama m-a forțat să mănânc carne toată copilăria, a fost un chin pentru mine. Când am plecat de acasă, la 20 de ani, evident că nu am mai mâncat, natural.

Mi-a ieșit o analiză destul de proastă. Pe mine m-au trimis acasă, du-te și obișnuiește-te cu boala că nu există remediu. Acum toți avem aceste boli autoimune. Habar nu am ce înseamnă ele, nici nu prea mă interesează. ATPO era valoare foarte mare, tiroidită Hashimoto", a spus actrița, în podcastul "Sănătatea Ta, Prioritatea mea".

ATPO (anticorpi anti-peroxidază tiroidiană) sunt un tip specific de anticorpi care atacă enzima peroxidaza tiroidiană, produsă de glanda tiroidă.

Peroxidaza tiroidiană joacă un rol crucial în producerea hormonilor tiroidieni (T3 și T4), care reglează metabolismul organismului.

Prezența acestor anticorpi este un indicator al unei posibile afecțiuni autoimune a glandei tiroide, cum ar fi tiroida Hashimoto sau boala Graves.

Ce înseamnă un nivel ridicat de ATPO?

Un nivel ridicat de anticorpi ATPO indică faptul că sistemul imunitar atacă glanda tiroidă, afectând funcționarea acesteia.

Această autoimunitate poate provoca fie hipotiroidism - adică activitate redusă a glandei - fie hipertiroidism - activitate crescută a glandei, în funcție de afecțiune.

Afecțiuni asociate cu niveluri ridicate de ATPO

1. Tiroida Hashimoto - o boală autoimună care determină inflamația cronică a tiroidei, ducând la hipotiroidism.

Este una dintre cele mai frecvente cauze de hipotiroidism și este direct legată de prezența anticorpilor ATPO.

2. Boala Graves - o altă afecțiune autoimună în care glanda tiroidă devine hiperactivă. Deși anticorpii ATPO nu sunt cei care declanșează hipertiroidismul, aceștia pot fi prezenți la multe persoane cu această boală.

3. Alte boli autoimune precum lupus sau artrita reumatoidă sau un risc mai mare de a avea anticorpi ATPO ridicați.

Cum se măsoară ATPO și simptomele care te trimit să faci analiza asta

Testul pentru ATPO este un simplu test de sânge care măsoară prezența și nivelul acestor anticorpi în organism. Un rezultat pozitiv indică o concentrație anormal de mare de anticorpi anti-peroxidază tiroidiană, ceea ce sugerează prezența unei boli tiroidiene autoimune.

Simptomele variază în funcție de afecțiunea care cauzează creșterea anticorpilor ATPO.

În cazurile de hipotiroidism, simptomele pot include oboseală extremă, creștere în greutate, depresie și sensibilitate crescută la frig.

În cazurile de hipertiroidism, pot apărea nervozitate, palpitații, scădere în greutate și insomnie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel