Dr Anca Hâncu: Stilul de viață sănătos, mai ieftin decât tratarea afecțiunilor cauzate de obezitate

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
DR Anca Hâncu, medic nutriționist. Foto: DC Medical
DR Anca Hâncu, medic nutriționist. Foto: DC Medical

Activitatea fizică reduce riscurile de mortalitate și aduce scăderi la costurile de spitalizare și medicale, în general. Astfel, abordarea unui stil de viață sănătos este mai ieftin decât tratarea unor afecțiuni, după cum a arătat medicul nutriționist Anca Hâncu, în cadrul dezbaterii organizate de DC Media Group.

Medicul nutriționist Anca Hâncu a vorbit la seminarul „Upgrade România: Sănătate prin sport. Sportul, mina de aur a economiei" organizat de DC Media Group despre importanța sportului în sănătate și despre stilul de viață. Ea a arătat că obezitatea este deja o problemă serioasă și în România.

„În acest moment, jumătate dintre români sunt supraponderali sau obezi, astfel încât pare firesc să vorbim în continuare despre stilul de viață, care cuprinde nu numai o nutriție corectă, adecvată caloric și nutritiv nevoilor organismului, dar cuprinde și absența alcoolului sau consumul cu moderație, absența fumatului, somnul corespunzător, precum și activitate fizică sau sport”, a spus ea.

Inactivitatea fizică, a continuat nutriționista, este al patrulea factor de risc la nivel global, de decese. „Este un element foarte important și, practic, prin acumularea de grăsime, mai ales grăsime viscerală și probabil știți riscul pe care grăsimea abdominală îl reprezintă, duce la diverse tulburări metabolilce, la creșterea tensiunii arteriale, a trigliceridelor și mai ales la inflamație. Prin aceste mecanisme inflamatorii apar foarte multe boli, știți de diabetul zaharat, de bolile cardiovasculare, de sindromul metabolic. Activitatea fizică este de fapt cea care poate preveni sau poate reduce alterările metabolice care apar în organism”, a mai arătat nutriționistul.

Câtă activitate fizică este recomandată

Diverse ghiduri de prevenire a acestor boli recomandă între 30 și 60 de minute de activitate fizică, zilnic, sau între 150 și 300 de minute pe săptămână.

„Important este că orice fel de activitate fizică este benefică. Orice fel de activitate fizică este mai bună decât inactivitatea: că e alergare, că e înot și aduce beneficii substanțiale asupra stării de bine. Iată un exemplu dintr-un studiu: oră de stat pe fotoliu, la persoanele care sunt inactive fizic, dacă ar fi înlocuită cu o oră de exercițiu fizic, ar duce la scăderea mortalității cu 42%. Sau, dacă s-ar înlocui cu o activitate fizică moderată, ar duce la scăderea cu 20% a mortalității. Iată că acestea sunt cifre importante, pentru că în momentul în care scazi cu 40% mortalitatea, e evident că scazi și toate costurile de spitalizare și toate costurile medicale”, a mai menționat dr Anca Hâncu.

Activitatea fizică și sportul, a mai declarat ea, reprezintă condiții foarte importante și pentru scăderea în greutate. „Iată că aceleași recomandări le dă OMS - 150 până la 300 de minute de activitate fizică pe săptămână - dar pentru copii se menționează clar o oră de activitate fizică zilnic. Și câte ceva despre sport: fotbalul și alergarea sunt cele care ameliorează fitnessul aerob, ameliorează funcția cardiovasculară de repaus, scad adipozitatea, ameliorează capacitatea musculară. Înotul ajută la scăderea în greutate. Echitația crește forța musculară. Iată că fiecare sport are beneficiul său și nu vorbim la nivel populațional numai de sport, vorbim de creșterea activității fizice, pentru că ambele pot ameliora sănătatea națiunilor și e evident că atunci vor scădea și costurile. E importantă atragerea și menținerea tuturor oamenilor, pentru a benefia de un program regulat. Acestea sunt rezultatele a 69 de studii și pentru că, de fapt, stilul de viață este un medicament și trebuie să înlocuim mai mult din medicamente cu un stil de viață corect, sănătos, echilibrat și pentru a ne putea bucura, până la urmă, de o iarnă plină de provocări”, a mai explicat medicul nutriționist Anca Hâncu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel