„În ultimii ani, am făcut mulți pași pentru pacienții cu boli rare, cel mai important fiind elaborarea Planului Național de Boli Rare (PNBR) care a fost introdus în Strategia Națională de Sănătate Publică 2014-2020, înființarea celor 23 de centre de expertiză și celor 6 Centre Regionale de Genetică. Totuși, avem nevoie încă de susținere din partea autorităților pentru realizarea Registrului Național de Boli Rare", a declarat Dorica Dan, președintele Alianței Naționale de Boli Rare (ANBRaRo).
Totodată, este nevoie și de creșterea timpului alocat pentru consultația de genetică medicală, în prezent fiind de doar 20 de minute, total insuficient. Medicii specialiști au nevoie să încheie mai multe contracte cu casele de asigurări de sănătate, în funcție de nevoi.
„Pacienții cu boli rare în general și cei cu distrofie musculară în special au nevoie și de mai multe servicii de kinetoterapie, în prezent fiind decontate doar 20 de ședințe pe an", a completat Dorica Dan.
Aceste aspecte au fost discutate în cadrul Conferinței EUROPLAN, desfășurate recent la Zalău, la care au participat peste 100 de persoane (pacienți și aparținători, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, medici, asistenți medicali, cadre didactice, reprezentanți Societatea Română de Genetică Medicală, reprezentanți Consiliul Național de Boli Rare, autorități locale și naționale).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.