Anason: tot ce ar fi bine să știi despre el

Adisa Codruț |
Data publicării:
Scortisoara și anason
Scortisoara și anason

Puțină lume știe că fructele de anason stelat se culeg cu mâna.

Fructele de anason stelat, spune Dan Vodnar, profesor de gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, se culeg cu mâna din copac.

”Fructele de anason stelat sunt culese manual? Fructele de anason stelat sunt formate de obicei din opt până la doisprezece segmente și sunt printre cele mai cunoscute condimente. Acestea sunt culese manual, după care sunt uscate prin expunerea la soare”, notează acesta pe rețelele sociale.

Anasonul stelat e diferit de anason, adaugă profesorul Dan Vodnar. Aceste condimente au o aromă asemănătoare, dar provin din două plante diferite. Anasonul e utilizat în bucătărie drept condiment, dar și în ceaiuri. 

Ceai de anason

Anasonul a fost folosit în medicina tradițională pentru tratarea bolilor și a altor probleme de sănătate. Ceaiul de anason este un ajutor digestiv care ajută la stabilizarea stomacului și la reglarea digestiei. O analiză din 2012 a raportat că studiile pe animale au arătat că extractele de ulei esențial de anason sunt relaxante musculare eficiente. Aceeași analiză a arătat potențialul anasonului în tratarea constipației, care poate fi un simptom al sindromului de colon iritabil. Cercetătorii au combinat anasonul cu alte plante pentru a produce un efect laxativ.

Anasonul are, de asemenea, proprietăți analgezice și antiinflamatoare. Un studiu din 2016 a constatat că persoanele care au luat capsule de ulei de anason au îmbunătățit semnificativ simptomele sindromului de colon iritabil după patru săptămâni. Sunt necesare studii suplimentare pentru a afla exact cum funcționează uleiul de anason pentru tratarea sindromului colonului iritabil. Folosiți un mojar pentru a măcina 1 lingură de semințe de anason. Adăugați semințele zdrobite la 2 căni de apă clocotită. Se fierbe timp de 5 minute sau după gust.

Rețetă de pere cu scorțișoară și anason

Ingrediente necesare pentru a găti pere coapte cu scorțișoară și vanilie

4 pere mari

120 ml suc de mere (împărțit în 80 + 40 mililitri pentru două utilizări diferite)

70 g zahăr brun

1 lingură de suc de lămâie

3 linguri de unt nesărat

1 linguriță esență de vanilie

2 stele de anason

1 baton de scorțișoară

Înainte de a începe, preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Spală și taie perele în 4 bucăți. 

Într-o cratiță, amestecă 80 de mililitri de suc de mere cu zahărul și încălzește la foc mediu, pentru a se dizolva.

Adaugă apoi untul, batonul de scorțișoară, vanilia și anasonul. Amestecă bine pentru a integra toate ingredientele. Ia de pe foc. 

Într-un castron așază perele. Toarnă siropul deasupra, nu tot, mai lasă deoparte două sau trei linguri. Adaugă și condimentele (bățul de scorțișoară și anasonul) în tavă, deoarece gătitul va crește aromele rețetei.

Stropește cu puțin suc de lămâie.

Bagă la cuptor pentru 35 de minute. După primele 15 minute adaugă jumătate din sucul de mere rămas (aproximativ 20 de mililitri) și după 15 minute restul. În acest fel, perele sunt mult mai suculente.

Spre final, adaugă restul de sirop și lasă perele câteva minute în cuptor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel