Ananasul (Ananas comosus) este un fruct tropical renumit pentru aroma sa caracteristică dulce, dar acidă. De fapt, este al treilea cel mai popular fruct tropical din lume, după banane și citrice. Laptele este o băutură foarte hrănitoare care furnizează toți cei trei macronutrienți - grăsimi, proteine și carbohidrați - precum și multiple vitamine și minerale.
Dacă ați vrut vreodată să amestecați aceste două ingrediente în rețete, s-ar putea să vă fi venit în minte zvonul că ananasul și laptele consumate împreună ar putea fi toxice pentru organism și că amestecul lor ar duce la dureri de stomac, greață și diaree. Ba chiar că această combinație ar f otrăvitoare. Dar nu există nicio dovadă științifică solidă care să susțină așa ceva. Ba din contra.
Un studiu (link direct studiu) de laborator sugerează chiar că e sigur să consumi cele două alimente în același timp. Practic, cercetătorii au hrănit grupuri de cobai cu ananas, cu lapte și cu c ombinația dintre cele două și la niciun grup nu s-a constatat vreo deteriorare sub vreo formă a stării de sănătate, nicidecum toxicitate.
Adevăratul efect al combinării laptelui cu ananasul este acela că laptele se încheagă, iar combinația ar putea avea un gust neplăcut pentru unii, dar asta nu înseamnă că nu le poți folosi pe amândouă în smoothie sau la prăjituri.
Amestecarea ananasului și a laptelui așadar poate duce la închegarea laptelui, care este adesea confundată cu alterarea.
Diferența este că o creștere excesivă a bacteriilor de alterare provoacă stricarea laptelui, în timp ce în cazul laptelui închegat, enzima bromelaină din ananas este cauza.
Bromelaina aparține unui grup de enzime cunoscute sub numele de proteaze, care descompune proteinele prin tăierea lanțurilor lor de aminoacizi. Bromelaina acționează asupra cazeinei, principala proteină din lapte (link direct studiu 1, link direct studiu 2).
În timp ce laptele stricat nu poate fi bput, laptele închegat nu este periculos, ci doar acru. De fapt, amestecarea sucului de ananas cu lapte este obișnuită în fabricarea brânzeturilor în Indonezia, spre exemplu, care se bazează pe formarea de cheag de lapte pentru a produce brânzeturi moi (link direct studiu).
Cu toate acestea, tehnica creează adesea un gust amar datorită creșterii aminoacizilor amari, cum ar fi triptofanul și prolina, atunci când bromelaina descompune cazeina (link direct studiu).
Dacă nu doriți să vă acriți laptele cu ananas, puteți încerca să fierbeți sau să c oaceți ananasul înainte de a-l combina cu laptele. Bromelaina este o enzimă sensibilă la căldură, temperaturile ridicate o pot inactiva (link direct studiu), împiedicând-o să dizolve cazeina și să coaguleze laptele. Sau puteți folosi ananas la cutie, care deja a fost supus unor temperaturi ridicate și bromelaina nu mai este activă sau atât de activă ca în fructul crud.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.