Analizele din al doilea trimestru de sarcină. Dr Emel Nuraltay: să evaluăm prezența sau nu a diverselor anomalii cardiace

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Gravida
Gravida

Dr. Emel Nuraltay, șeful secției Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat la Interviurile DC NEWS și DC MEDICAL ce teste face gravida în al doilea trimestru de sarcină.

În fiecare trimestru de sarcină se fac analize specifice pentru a se asigura că fătul se dezvoltă corespunzător și bebelușul se va naște sănătos. Doctorița Emel Nuraltay, șeful secției Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat la Interviurile DC NEWS și DC MEDICAL ce teste trebuie să facă gravida în al doilea trimestru de sarcină.

”Fiecare trimestru are o ecografie morfologică pe care o facem pentru că dacă în primul trimestru embrionul are dimensiuni cam de 4-5 cm, are însă elemente anatomice care ne pot permite să evaluăm starea lui, totuși în al doilea trimestru deja, în jurul vârstei gestaționale de 21-22 de săptămâni putem vedea deja un cord complet dezvoltat ceea ce nu se întâmplă în primul trimestru. Putem evalua din punct de vedere morfologic prezența sau nu a diverselor anomalii cardiace”, spune medicul Emel Nuraltay.

Sanador

Potrivit specialistului, chirurgia neonatală în România nu este dezvoltată așa cum ar fi bine, iar viitoarele mame cu bebeluși ce au probleme cardiace sunt trimite la clinici în străinătate.

”Scopul este de a le depista și de a îndruma gravida să nască într-o maternitate unde există un serviciu de chirurgie cardiacă neonatală care poate rezolva problema cardiacă fetală îndată ce copilul acela se naște. Nu stăm prea bine la acest capitol. SUnt investiții, există un pionierat, sunt străduințe în acets sens, doar că încă nu e nimic concret. Din păcate, trimitem aceste paciente în afară”, menționează doctorița Emel Nuraltay.

Pe lângă ecografia morfologică  se mai fac analize de sânge - acre se repetă în fiecare trimestru de sarcină.

”Este o analiză a stării funcționabilității întregului organism - se fac analizele uzuale și aici mă refer la glicemie, la stare ficatului, la funcția renală. Analize care ne pot spune extrem de rapid dacă există modificări în starea de sănătate și suplimentare - dacă avem o stare de anemie care poate fi prezentă frecvent la gravide - suplimentarea cu un produs de fier.

Neîndoielnic, dacă sunt paciente cu patologii pre-existente - trombofilice - trebuie monitorizat atent măcar o dată pe lună statusul coagulant prin analize specifice și, desigur, intervenit prin medicație (...) dacă sesizăm o tendință mai mare la pacientă de a prezenta tromboze”, mai amintește dr Emel Nuraltay.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel