Analizele care îți arată că ai probleme cu inima. Pot identifica și riscul de infarct

Monika Baciu |
Data publicării:
inima - FOTO: Freepik
inima - FOTO: Freepik

Aceste analize îți arată dacă ai probleme cu inima.

Sângele poate oferi multe informații despre sănătatea inimii tale. Probabil ești familiarizat cu testarea colesterolului și asocierea colesterolului "rău" ridicat cu acumularea de placă în artere. Arterele transportă sânge oxigenat în fiecare parte a corpului, inclusiv în mușchiul inimii. Colesterolul ridicat este, de asemenea, asociat cu insuficiența cardiacă.

O serie de teste de sânge oferă informații despre sănătatea inimii tale. Niciun test de sânge nu oferă o imagine completă, dar luând în considerare rezultatele diverselor tipuri de teste de sânge, valoarea lor predictivă în determinarea riscului de boli de inimă poate crește.

Totuși, testele de sânge nu sunt cei mai utili predictori ai riscului tău de boli de inimă. Factorii cei mai predictivi pentru bolile de inimă sunt:

- Fumatul

- Hipertensiunea arterială

- Colesterolul ridicat

- Diabetul

Să examinăm cum colesterolul și câteva teste de sânge mai puțin cunoscute sunt valoroase în evaluarea riscului de boli de inimă.

Vezi și: "În apa stătătoare nu trebuie să faci baie". Dr. Adrian Marinescu: E mai rău decât pe litoral. Risc de E.coli, leptospiroze și orice. Nu stă nimeni să le verifice

Colesterol

Un test de sânge pentru colesterol este, de asemenea, numit profil lipidic sau panou lipidic. Măsoară și trigliceridele. Atât colesterolul, cât și trigliceridele sunt grăsimi în sânge. Rezultatele sunt analizate pentru a prezice riscul de boli de inimă sau de atac de cord.

Colesterolul total reprezintă cantitatea totală de colesterol din sânge. Un nivel ridicat poate crește riscul de boli de inimă. Nivelul dorit este mai mic de 200 miligrame pe decilitru (mg/dL).Colesterolul lipoproteic de înaltă densitate (HDL) este uneori numit "colesterol bun" deoarece transportă colesterolul LDL departe de inimă. Astfel, reduce formarea plăcilor și facilitează fluxul sanguin, potrivit Mayo Clinic.

Bărbații ar trebui să își mențină colesterolul HDL peste 40 mg/dL. Femeile ar trebui să țintească pentru un nivel mai mare de 50 mg/dL. Pentru ambele sexe – cu cât mai mare, cu atât mai bine.Colesterolul lipoproteic de joasă densitate (LDL) este adesea numit "colesterol rău". Un nivel excesiv de ridicat al colesterolului LDL crește riscul de boli de inimă prin formarea de plăci în vasele de sânge ale inimii. Plăcile se pot acumula în interiorul vaselor de sânge, blocând fluxul sanguin și cauzând boli.

Vezi și: Colesterolul și riscurile cardiovasculare. Dr. Sorin Băilă: Pe locul 1 este infarctul de miocard, pe locul 3 accidentul vascular cerebral ischemic. La mijloc sunt neoplaziile

Cele două afecțiuni cele mai grave sunt insuficiența cardiacă și atacurile de cord. Colesterolul LDL ar trebui să fie sub 130 mg/dL, dar cu cât mai mic, cu atât mai bine. Persoanele cu un istoric de boli de inimă, atac de cord sau orice afecțiune cardiacă ar trebui să țintească un nivel sub 70 mg/dL.

Colesterolul lipoproteic de foarte joasă densitate (VLDL) este responsabil în principal de transportul trigliceridelor către diferite țesuturi din corp. Aceste particule sunt bogate în trigliceride, dar conțin și colesterol, acizi grași și proteine. Ele pot contribui la acumularea de plăci în artere și pot fi transformate în colesterol LDL.

Un nivel dorit este sub 30 mg/dL.Colesterolul non-HDL (non-HDL-C) este colesterolul total minus colesterolul HDL. Este un calcul, nu un tip de lipidă. Poate reflecta acumularea de plăci în arterele coronare (inima).

Un nivel dorit este sub 130 mg/dL.Trigliceridele sunt un alt tip de grăsime în sânge. Nivelurile mai ridicate pot crește riscul de boli de inimă. Nivelul ar trebui să fie sub 150 mg/dL.

Vezi și: Care este rolul colesterolului. Dr. Sorin Băilă: Ne-am năpustit cu toate armele împotriva colesterolului. Este o structură esențială

Proteina C reactivă de înaltă sensibilitate (hs-CRP)

Testele care îți arată dacă ai probleme cu inima - FOTO: Freepik@tolikoffphotography

Ficatul produce proteina C reactivă (CRP) ca răspuns la o leziune sau infecție. Face parte din răspunsul inflamator, care joacă un rol critic în acumularea de plăci în artere (ateroscleroza).

Testul de CRP de înaltă sensibilitate (hs-CRP) ajută la identificarea riscului de boli de inimă înainte de apariția simptomelor. Un nivel mai ridicat de hs-CRP este asociat cu un risc mai mare de boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral. Un nivel de hs-CRP peste 2,0 miligrame pe litru (mg/L) indică un risc mai mare de boli de inimă.

Alți factori pot determina creșterea temporară a nivelului de CRP, cum ar fi o infecție respiratorie sau exercițiile fizice intense. Dacă un test arată un nivel peste normal, ar trebui repetat după două săptămâni, notează Mayo Clinic.

Peptidele natriuretice

Inima și vasele de sânge produc o proteină numită peptidă natriuretică de tip B. Este, de asemenea, numită peptidă natriuretică de tip B (BNP). Relaxează vasele de sânge, ajută la eliminarea sângelui din corp și eliberează sodiu în urină. Deteriorarea inimii produce un nivel ridicat de BNP în sânge pentru a ușura efortul asupra inimii. Este important să se afle dacă dificultatea de respirație este cauzată de insuficiența cardiacă.

Nivelurile de BNP variază în funcție de sex, vârstă și greutate. Un nivel de referință al BNP poate fi util, deoarece testele viitoare pot ajuta la măsurarea eficacității tratamentului, potrivit Cleveland Clinic.

Vezi și: Cancer de col uterin: organul la care se extinde. Dr. Beatrice Anghel: Tumoarea invadează și acolo

Ceramidele plasmatice

Toate celulele produc ceramide, care sunt legate de ateroscleroză. Testul măsoară nivelul de ceramide din sânge. Trei ceramide sunt asociate cu acumularea de plăci și rezistența la insulină, ceea ce poate duce la diabet de tip 2. Nivelurile mai ridicate ale acestora sunt un semn al unui risc mai mare de a dezvolta boli de inimă în următorii unu până la cinci ani, potrivit National Center of Biotechnology Information.

Lipoproteina (a)

Lipoproteina (a), denumită și Lp(a), este un tip de colesterol LDL. Genele, nu stilul de viață, influențează nivelul acesteia. Nivelurile mai ridicate pot indica un risc mai mare de boli de inimă, dar nu este clar cât de mare este riscul. Medicul tău poate solicita un test de sânge pentru Lp(a) dacă ai boli de inimă, dar colesterolul tău pare a fi în limite sigure sau dacă ai un istoric familial de boli de inimă cu debut precoce, accident vascular cerebral sau moarte subită, notează Healthline.

Troponina T

Troponina T este o proteină din mușchiul inimii. Un test de troponină T de înaltă sensibilitate poate ajuta la determinarea riscului de boli de inimă; un nivel mai ridicat a fost asociat cu un risc mai mare. Troponina T ajută, de asemenea, la diagnosticarea unui atac de cord, potrivit Cleveland Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel