Analize și investigații, depistarea bolilor cardiovasculare. Un specialist explică

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Un medicament comun pentru hipertensiune, periculos în doză mare
Un medicament comun pentru hipertensiune, periculos în doză mare

Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie și șeful Laboratorului de cardiologie intervențională de la Clinica Sanador a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC NEWS și DC MEDICAL, care sunt testele și investigațiile pe care o persoană trebuie să le facă pentru a afla dacă are o boală cardiovasculară. În afară de asta, am aflat și ce teste ar trebui să facem, măcar o dată pe an, ca să preîntâmpinăm apariția acestor boli.

Primul lucru pe care fiecare dintre noi ar trebui să-l facă e să meargă la medicul de familie, la consult general, măcar o dată pe an. Dacă acesta suspicionează dezvoltarea unei boli cardiovasculare, îi va da pacientului trimitere către un medic cardiolog.

Cardiologul, la rândul său, va cere realizarea mai multor investigații pentru a putea stabili un diagnostic, a arătat Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie și șeful Laboratorului de cardiologie intervențională de la Clinica Sanador,  EXCLUSIV la Interviurile DC NEWS și DC MEDICAL.

Analize și investigații generale

„Medicul specialist – în cazul nostru cardiolog – ar trebui să ceară un set de analize, în care important este colesterolul și toate derivatele lui, trigliceridele, HDL (colesterolul bun, n.r.), LDL (colesterolul rău, n.r.), deci niște variante ale colesterolului, fiecare cu importanța sa. Dincolo de ele, glicemia, ca să știm dacă suntem sau nu diabetici. Funcția renală, ca să știm dacă și acolo sunt niște consecințe. Odată ce avem un tablou biologic, sigur că anamneza contează foarte mult, ca să știm dacă pacientul are sau nu deja o simptomatologie care ne-ar putea conduce cumva către una dintre bolile cardiovasculare", arată specialistul.

Investigații specializate

Separat de acestea, există și investigații specializate pentru bolile cardiovasculare.

„Ecografia de cord este și ea foarte importantă. (...) Dacă ne referim la boala cardiacă ischemică, o electrocardiogramă este primul gest pe care ar trebui să-l aibă un pacient la controlul de screening, și dacă pe electrocardiogramă sau din anamneza pacientului reies niște noțiuni care ne duc cu gândul – ca medici – că ar putea avea pacientul nostru o suferință cardiacă ischemică, un test de efort! După el, dacă testul de efort este pozitiv, sigur că apare specialitatea noastră, coronarografia, care ne permite să punem un diagnostic concret, prin vizualizarea arterelor coronare și prin dovedirea stenozelor semnificative pe arterele coronare. Cam acestea ar fi investigațiile legate de cardiopatie ischemică", explică medicul specialist de la Sanador.

Hipertensiunea, boală și factor de risc

Nu trebuie ignorată nici hipertensiunea. „Sigur, legat de ea, tabloul bilogic este important. Ecografia de cord este importantă. De asemenea, sunt foarte multe cauze de hipertensiune arterială legate de alte boli, de alte cauze, ca și hipertensiunea arterială esențială, care își are și ea etapele ei și stadializările ei. Cu alte cuvinte, screeningul se poate face, este important de făcut și medicul cardiolog specialist sigur că va direcționa pacientul către noi etape de diagnostic și tratament, până la găsirea cauzei", a epxlicat dr. Rodica Niculescu.

Investigații care ar trebui să fie făcute anual

Când vine vorba de prevenția primară, medicul spunea că anual fiecare dintre noi ar trebui măcar să-și facă trei analize minimale, la medicul de familie. Acestea ar fi suficiente pentru a descoperi la timp dezvoltarea unei boli cardiovasculare. „Cred că într-adevăr un set de analize, un EKG și o ecografie de cord sunt primele lucruri pe care e bine să le avem făcute. Anual!"

Ce înseamnă cardiologia intervențională, în ce patologii este ea indicată și ce avantaje aduce pentru pacient, vedeți în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel