Unde în Europa ai șansă mai mari să mori înainte de aniversa 70 de ani? Bărbații din Rusia și femeile din Republica Moldova au cele mai mari șanse să moară din cauza cancerului, a bolilor de inimă, a celor de plămâni și a diabetului între vârsta de 30 până la 70 de ani, arată o analiză globală publicată pe 22 septembrie 2018 în revista The Lancet.
Oamenii de știință au analizat numărul de decese cauzate de cele patru boli netransmisibile din 180 de țări.
Ei au calculat probabilitatea ca un bărbat și o femeie cu vârsta între 30 și 70 de ani să moară din cauza acestora în fiecare dintre națiunile analizate.
Analiza globală a relavat faptul că mai mult de jumătate din toate țările analizate nu vor îndeplini obiective globale de reducere a deceselor cauzate de cancer, boli de inimă și alte afecțiuni cronice.
În Introducerea analizei globale se arată că, după prima întâlnire la nivel înalt a ONU privind prevenirea și combaterea bolilor netransmisibile, din 2011, „statele membre ale OMS s-au angajat să reducă până în 2025 mortalitatea din patru boli netransmisibile (cancer, boli cardiovasculare, boli respiratorii cronice și diabet zaharat, denumite NCD4) la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 70 de ani, cu 25%, față de ratele lor din 2010 (denumită țintă de 25 × 25). Aceste patru categorii de boli sunt, de asemenea, incluse în Obiectivul 3.4 „privind Obiectivul Dezvoltării Durabile", fiind prognozat ca până în 2030 să se reducă cu o treime (33%) mortalitatea prematură datorată lor prin prevenție și tratament”.
Cea mai mare analiză din istorie
Raportul, publicat în Lancet, este unul dintre cele mai detaliate studii globale ale bolilor netransmisibile (NCD) din istorie, notează Euronews.
Studiul a fost realizat în colaborare de cercetători de la Colegiul Imperial, Organizația Mondială a Sănătății și Alianța NCD, o rețea globală de ONG-uri.
Studiile arată că ratele de deces în una din 10 țări au rămas aceleași ba chiar s-au înrăutățit.
Cele mai mari riscuri
Cele mai mari riscuri de deces din cauza bolilor netransmisibile au fost observate în țările cu venituri mici și mijlocii, în special în Africa Subsahariană și, în cazul bărbaților, în Asia Centrală și Europa de Est.
În 2011, liderii mondiali s-au angajat să reducă cu o treime (33%) numărul de decese cauzate de bolile cronice în rândul celor cu vârste între 30 și 70 de ani până în 2030, ca parte a obiectivelor de dezvoltare durabilă. Cu toate acestea, cele mai recente cifre arată că progresul în această direcție a fost până acum prea lent pentru a atinge obiectivul stabilit.
În Europa, bărbații din Islanda au cele mai puține deces, în timp ce în Marea Britanie femeile în vârstă de peste 30 de ani au o șansă de 9% să moară de la una dintre cele patru boli majore - boli cardiovasculare, cancer, afecțiuni respiratorii și diabet - înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani. Pentru bărbații englezi, însă, bărbații au avut o șansă de 13%.
Cele mai mici șanse de deces
În ansamblu, femeile din Spania și Elveția au cele mai mici șanse să moară prematur, precum și bărbații din Islanda, Elveția, Suedia și Norvegia.
În schimb, bărbații din Asia Centrală (Mongolia, Kazahstan) și Europa de Est (Rusia, Belarus) au cele mai mari șanse de a muri devreme, la fel și femeile din Africa Subsahariană, Guyana, Afganistan, Yemen și Papua Noua Guinee.
Ce șanse ai să mori în România înainte de a 70-a aniversare
În clasamentul european, probabilitatea ca femeile cu vârste între 30 și 70 de ani să moară din cauza bolilor cronice enumerate este de 13,9%. În topul feminin, România ocupă locul 8 din 39 de țări analizate. În topul masculin, bărbați din România au 29,3% șansă să moară după a 30 aniversare și înainte de a împlini 70 de ani. În acest top masculin, țara noastră ocupă locul 10.
Studiul, intitulat „Numărătoarea inversă până 2030" și publicat înaintea unei întâlniri la nivel înalt a ONU pe această temă care va avea loc la New York, săptămâna viitoare, a constatat că, deși mortalitatea datorată bolilor cronice scade, rata de declin variază semnificativ, chiar și în rândul țărilor în aceeași regiune.
Potrivit raportului, se estimează că, la cum scade mortalitatea datorată celor 4 calse de boli cronice, țara noastră va reduce mortalitatea cu 25% față de momentul etalon 2015, abia în 2040, cu 10 ani mai târziu decât trebuia. Același trend lent se observă și în alte state.
Trebuie luate măsuri mai dure
Autorii analizei, care cred că acest lucru se poate datora lipsei de îmbunătățire a eliminării factorilor de risc cum ar fi fumatul, consumul de alcool și obezitatea, au făcut apel la factorii de decizie politică să acționeze.
Măsurile pe care ei le sugerează includ introducerea de restricții și taxe mai mari și interzicerea publicității pentru a reduce consumul de alcool și tutun. De asemenea, ei atrag atenția că aceste boli, diagnosticate din timp, sunt – multe – tratabile cu succes, așa că trebuie sporite eforturile nu doar spre perevenție ci și spre diagnostic precoce.
Cum arată topul țărilor europene privind mortalitatea, realizat de EURONEWS, în foto.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.