Prof. dr. Daniela Filipescu, medic Anestezie și Terapie Intensivă la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, a evidențiat recent importanța unei analize esențiale înainte de intervențiile chirurgicale. Aceasta nu doar că îmbunătățește prognosticul pacienților, dar contribuie și la creșterea siguranței perioperatorii.
"În urmă cu mai bine de 8 ani am inițiat un grup de implementare a acestui concept de gestionare mai bună a sângelui pacientului, care este un concept aplicat în alte țări și susținut de OMS și aceste recomandări au fost publicate de către Ministerul Sănătății. Implementarea oricăror noi metode necesită timp. Mă bucur că găsim, alături de colegi din alte 9 țări, care se confruntă cu diverse obstacole specifice fiecărei țări, soluții pentru a accelera implementarea acestor recomandări și pentru a le simplifica.
Am fost de acord să promovăm șase recomandări simple pentru că punând aceste recomandări în practică, prognosticul pacienților perioperator va fi mai bun și vom crește siguranța perioperatorie a pacienților. De fapt, este vorba despre pacienți și cum vrem să îi ajutăm mai bine", a subliniat prof. dr. Daniela Filipescu, profesor Anestezie și Terapie Intensivă la UMF Carol Davila București.
Decontarea, deficitară
Anemia - FOTO: Freepik@Muhammad Shoiab
Un obstacol major în trecut a fost dificultatea de a deconta examenul preanestezic, necesar cu cel puțin o săptămână înainte de operațiile programate.
"Până anul trecut era greu să se deconteze examenul preanestezic care trebuie făcut, cu cel puțin o săptămână înainte de operațiile programate. Din anul 2023 avem norme care ne permit să facem această examinare preanestezică, include mai multe lucruri, care prevede și depistarea anemiei și, eventual, tratamentul. Este un mare beneficiu pentru pacient.
Cu cât mai multe spitale vor implementa aceste pachete de decontare, mai ales în perioada preoperatorie și ambulator pentru că vom putea optimiza starea pacientului înainte și după operație. Atunci, va ajunge într-o condiție mult mai bună pentru intervenția chirurgicală", a subliniat prof. dr. Daniela Filipescu, profesor Anestezie și Terapie Intensivă la UMF Carol Davila București.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.