Analiza avansată a proteinelor, tehnica de cartografiere ce încetinește creșterea celulelor canceroase

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik@nastiklis1992
cancer - FOTO: Freepik@nastiklis1992

Acest tratament ar putea încetini creșterea celulelor canceroase și opri răspândirea acestora în organism.

Vezi și: Pilula 3 în 1 care reglează tensiunea arterială. Este necesară o singură doză

Oamenii de știință de la Scripps Research au făcut o descoperire importantă care ar putea revoluționa tratamentele pentru cancer. Ei au combinat două tehnici avansate pentru a analiza proteinele implicate în creșterea cancerului și au identificat peste 300 de proteine cheie și locurile exacte unde se leagă moleculele chimice.

Descoperirile lor, care combină două tehnici avansate de cartografiere a proteinelor, au fost publicate în Nature Chemistry.

O nouă abordare în descoperirea medicamentelor împotriva cancerului

Lupta eficientă împotriva cancerului presupune oprirea multiplicării rapide a celulelor canceroase. Acest lucru necesită o înțelegere profundă a proteinelor pe care celulele canceroase se bazează pentru a supraviețui și a crește. Deși profilarea proteinelor joacă un rol esențial în identificarea acestor ținte, metodele tradiționale au omis adesea potențialii candidați proteici, limitând astfel eficacitatea tratamentelor.

Acum, oamenii de știință de la Scripps Research au combinat două tehnici puternice de analiză a proteinelor pentru a depăși aceste limitări. Prin combinarea metodelor de profilare a proteinelor bazate pe activitate (ABPP), au identificat peste 300 de proteine legate de cancer și locațiile precise ale situsurilor lor de legare cu molecule mici. Aceste descoperiri ar putea deschide calea pentru medicamente împotriva cancerului mai precise și mai eficiente.

Tehnici avansate de cartografiere a proteinelor

Echipa de cercetare, condusă de Dr. Benjamin Cravatt și Dr. Bruno Melillo, a utilizat abordări duale în analiza proteinelor pentru a mapa interacțiunile dintre proteine și compușii chimici special concepuți.

Acești compuși chimici sunt molecule care se leagă selectiv și permanent de proteine, oferind o fereastră către structura și funcția lor. Această combinație inovatoare de tehnici a permis oamenilor de știință să identifice nu doar proteinele implicate în creșterea cancerului, ci și locațiile exacte unde au loc aceste interacțiuni.

"O metodă ne-a oferit o viziune largă asupra proteinelor care interacționau cu compușii chimici, iar cea de-a doua metodă ne-a arătat exact unde se produceau aceste interacțiuni", a explicat Dr. Cravatt, un pionier în domeniul ABPP.

Vezi și: Medicamentele pentru refluxul gastric, asociate cu demența. Duc și la alte probleme medicale

Celule canceroase - FOTO: Freepik

Țintirea cisteinei pentru intervenția în cazul cancerului

Acești compuși chimici dezvoltați de echipa de la Scripps au fost proiectați pentru a se lega ireversibil de cisteină, un aminoacid întâlnit frecvent în proteinele canceroase. Această legătură perturbă structura proteinei, împiedicând-o să își îndeplinească funcția în diviziunea celulară.

Dr. Njomen, primul autor al studiului, a subliniat că accentul pe cisteină s-a datorat reactivității ridicate a acestui aminoacid, ceea ce îl face o țintă ideală pentru compușii chimici.

Pentru a descoperi cele mai importante interacțiuni dintre proteinele implicate în cancer, cercetătorii au folosit două metode complementare. Prima metodă le-a permis să găsească peste 300 de proteine legate de cancer care au reacționat cu substanțele testate. Apoi, au aprofundat analiza pentru a localiza exact unde aceste substanțe se leagă de proteine.

Folosind o tehnică care se concentrează pe un aminoacid numit cisteină, echipa a identificat locurile precise de legare pe proteine. Aceasta le-a oferit o imagine detaliată a "buzunarelor" specifice de pe proteine, esențiale pentru supraviețuirea celulelor canceroase. Practic, stereoprobele funcționează ca niște chei care se potrivesc în aceste buzunare, blocând proteinele și oprind astfel creșterea celulelor canceroase.

Dr. Njomen a explicat cum țintirea acestor etape specifice din ciclul celular ar putea încetini creșterea cancerului.

"O celulă canceroasă ar rămâne aproape în stadiul de două celule, iar sistemul imunitar al corpului ar detecta-o ca fiind defectă și ar direcționa-o să moară", a explicat dr. Njomen.

Vezi și: Colangita biliară, în creștere. Medicii avertisment: Provocare globală

Viitor pentru tratamentul cancerului

Combinând ambele metode ABPP, cercetătorii au descoperit că a apărut o imagine mai completă a interacțiunilor dintre proteine și compușii chimici. Au constatat că utilizarea unei singure metode a dus la omisiunea unor ținte proteice importante, care ar putea fi majore pentru proiectarea viitoarelor medicamente.

Cercetările echipei sunt așteptate să conducă la progrese viitoare în terapiile împotriva cancerului prin identificarea precisă a țintelor proteice implicate în diviziunea celulară. Dr. Njomen și colegii săi se uită, de asemenea, dincolo de cancer, cu planuri de a extinde studiile de compuși chimici pentru a investiga alte boli, cum ar fi tulburările inflamatorii.

În viitor, echipa își propune să descopere mai multe buzunare proteice în diverse afecțiuni, deschizând ușa pentru eforturi inovatoare în descoperirea de medicamente.

Progresul revoluționar al Scripps Research în profilarea proteinelor reprezintă un pas important către tratamente mai precise și mai eficiente împotriva cancerului, oferind speranță pentru noi terapii care să țintească mecanismele ce permit celulelor canceroase să prospere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel