Milioane de persoane se bazează pe diclofenac pentru a calma durerile de cap, durerile de spate, artrita și simptomele de gripă. Totuși, un studiu recent dezvăluie o latură negativă semnificativă: un risc crescut cu 50% de atac de cord sau accident vascular cerebral, chiar și la doze mici, generând îngrijorare în rândul cercetătorilor și al furnizorilor de servicii medicale.
Studiul subliniază riscuri suplimentare, inclusiv insuficiența cardiacă și tulburările de ritm cardiac, care afectează atât bărbații, cât și femeile de toate vârstele.
Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate (MHRA) din Regatul Unit a reclasificat deja diclofenacul ca medicament eliberat doar pe bază de rețetă în 2015, invocând probleme cardiovasculare. Această schimbare a avut ca scop limitarea accesului la medicament în fața dovezilor tot mai numeroase privind efectele adverse asociate cu diclofenacul.
Diclofenacul, asociat cu evenimentele cardiovasculare
Într-un studiu observațional amplu, care a analizat datele a peste 6,3 milioane de persoane din Danemarca între 1996 și 2016, Dr. Morten Schmidt de la Spitalul Universitar Aarhus și echipa sa au descoperit că utilizatorii de diclofenac sunt mai expuși riscului de a dezvolta probleme cardiace grave.
Publicate în BMJ, concluziile subliniază pericolele cardiovasculare ale diclofenacului comparativ cu alte analgezice uzuale, cum ar fi ibuprofenul, paracetamolul și naproxenul.
După doar 30 de zile de utilizare a diclofenacului, pacienții au prezentat o creștere de 50% a incidenței problemelor cardiovasculare comparativ cu cei care nu luau niciun medicament. Cei care utilizau diclofenac au fost cu 20% mai expuși problemelor cardiace față de cei care luau ibuprofen sau paracetamol și cu 30% mai expuși decât utilizatorii de naproxen.
Vezi și: Fasolea, impact semnificativ asupra colesterolului. Scade colesterolul rău
Complicații cardiace severe
Studiul a dezvăluit, de asemenea, asocieri alarmante cu complicații severe. Nu doar că s-a observat o creștere marcată a aritmiilor, accidentelor vasculare cerebrale și insuficienței cardiace, dar utilizarea diclofenacului a fost, de asemenea, corelată cu șanse crescute de deces cardiac și hemoragii gastrointestinale.
Acest risc dublu i-a determinat pe cercetători să recomande prudență, mai ales pentru cei care sunt deja expuși riscului din cauza unor afecțiuni cardiovasculare existente.
În acest context, dr. Schmidt susține ca diclofenacul să rămână un medicament eliberat doar pe bază de rețetă și sugerează etichetarea sa cu avertizări clare și detaliate.
Deși recunoaște rolul antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) în îmbunătățirea calității vieții pentru unii pacienți, dr. Schmidt subliniază că diclofenacul ar trebui utilizat doar ca ultimă soluție pentru tratamentul durerii, având în vedere riscurile sale în comparație cu alte AINS, potrivit Express.
Analgezice - FOTO: Freepik
Recomandările MHRA
MHRA din Regatul Unit a recomandat ca persoanele cu afecțiuni cardiace, hipertensiune arterială, diabet sau care fumează să evite diclofenacul fără consult medical. Aceasta urmează unui studiu realizat în 2013 de Universitatea Oxford, care a constatat că, în cazul a 1.000 de persoane cu risc moderat de boală cardiacă, o doză zilnică de 150 mg de diclofenac pe parcursul unui an ar putea cauza trei atacuri de cord evitabile, dintre care unul ar putea fi fatal.
Vezi și: Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Utilizare limitată
Pentru majoritatea oamenilor, diclofenacul oferă o ușurare eficientă în afecțiuni precum crampele menstruale și durerile dentare, prin blocarea ciclooxigenazei, o substanță chimică responsabilă de durere și inflamație.
Cu toate acestea, profesioniștii din domeniul sănătății subliniază că persoanele cu risc cardiovascular ar trebui să opteze pentru alternative de gestionare a durerii, în concordanță cu aceste descoperiri recente.
Autoritățile europene de sănătate susțin, de asemenea, aceste precauții, recomandând persoanelor cu antecedente de atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale să ia în considerare alte metode de calmare a durerii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.