Analgezicele: cât bine și cât rău îți pot face

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Analgezicele, în special cele pentru care nu e necesară rețetă medicală, sunt la îndemâna oricui. Totuși, nu sunt cele mai sigure medicamente și pot face, în egală măsură, rău.

Mulți oameni au acasă stocuri de medicamente pentru dureri. Printre cele mai frecvente se numără medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), care includ pastilele fără prescripție medicală ibuprofen și naproxen, precum și multe medicamente eliberate pe bază de rețetă.
După cum indică și numele, medicamentele din categoria AINS ajută la reducerea inflamației. Din acest motiv, pot fi mai eficiente decât alte analgezice - și anume acetaminofen - pentru anumite afecțiuni, cum ar fi artrita. Dar, deoarece AINS sunt disponibile fără prescripție medicală, oamenii presupun adesea că aceste medicamente sunt complet sigure. Și pot trece cu vederea avertismentul care apare pe etichetele cu ibuprofen și naproxen, pe care scrie „Avertisment pentru atac de cord și accident vascular cerebral: AINS, cu excepția aspirinei, cresc riscul de atac de cord, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral. Acestea pot fi fatale. Riscul este mai mare. dacă folosiți mai mult decât regizat sau mai mult decât regizat".
Drept urmare, majoritatea cardiologilor sunt prudenți cu privire la recomandarea acestor medicamente. "Cel mai bine este să evitați AINS. Dar, dacă aveți absolut nevoie să luați una, luați cea mai mică doză pentru cea mai scurtă perioadă de timp posibilă", spune dr. Elliott Antman, profesor la Harvard Medical School, cardiolog la Brigham and Women's Hospital, afiliat la Harvard, arată NIH.

Modul în care AINS afectează inima

Riscul cardiovascular cauzat de administrarea de AINS non-aspirinice este dublu. Aceste medicamente pot determina rinichii să rețină sare și apă, care tinde să crească tensiunea arterială. La fel ca aspirina, AINS au unele proprietăți anti-coagulante și pot provoca sângerări, în special în tractul gastro-intestinal. Cu toate acestea, AINS non-aspirinice par să afecteze și mucoasele interioare ale vaselor de sânge și să modifice alte substanțe sanguine într-un mod care ar putea crește riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Persoanele care au sau sunt expuse riscului de boli de inimă se pot confrunta cu un risc mai mare de a face un atac de cord din cauza administrării de AINS. Dar, de asemenea, medicamentele ar putea crește riscul în rândul persoanelor fără factori de risc pentru bolile de inimă. Cât de mult variază depinde de medicament și doză.
Dacă aveți o afecțiune cronică, dureroasă, cum ar fi artrita reumatoidă, este posibil să aveți nevoie de AINS prescrise. Colaborați îndeaproape cu medicul pentru a găsi cea mai sigură opțiune. Deși dovezile nu sunt definitive, unele date sugerează că naproxenul poate fi ușor mai sigur decât alte AINS. Dar nu luați aceste medicamente decât dacă chiar aveți nevoie de ele, avertizează dr. Antman.

Aspirina, utilizată la perosanele cu risc de infarct

Pentru persoanele care au avut un atac de cord sau anumite forme de accident vascular cerebral cauzate de un cheag de sânge, o doză zilnică mică (81 mg) de aspirină poate ajuta la prevenirea recurenței. Aspirina ajută prin descurajarea trombocitelor (fragmente mici de celule din sânge) să se aglomereze și să formeze cheaguri de sânge. Beneficiile cardiovasculare depășesc de obicei riscul mai mare de sângerare, care variază de la probleme minore, cum ar fi vânătăi mai vizibile ale pielii, până la complicații periculoase, cum ar fi sângerări la nivelul creierului sau tractului gastro-intestinal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel