Ana Aslan, alimentul anti-îmbătrânire. Ce nu-i lipsea niciodată de pe masă femeii care a descoperit elixirul tinereții: A fii veșnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Ana Aslan
Ana Aslan

Care a fost secretul anti-îmbătrânire al Anei Aslan. Alimentul care nu-i lipsea niciodată de pe masă femeii care a descoperit elixirul tinereții.

Ana Aslan este una dintre femeile care au scris istorie pentru România, ea fiind femeia care a descoperit elixirul tinereții, secretul tinereții veșnice.

Ana Aslan s-a născut la 1 ianuarie 1897, la Brăila. Aceasta a fost un renumit medic român, specialist în gerontologie, fost director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie și inventatoarea Gerovitalului, cel mai revoluționar produs anti-îmbătrânire din lume, ce a fost folosit în peste 40 de țări ale lumii.

Ana Aslan a fost medicul și biologul român care a inventat numeroase tratamente pentru reducerea stărilor de anxietate, depresie, îmbunătățirea aspectului pielii, a părului și creșterea capacităților fizice și intelectuale.

Mai mult, Ana Aslan a punctat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă și astfel a găsit secretul tinereții.

Ana Aslan a trăit aproape 92 de ani și a reușit să revoluționeze industria frumuseții din întreaga lume. 

Sala de operație, un concert cu sunete de mâini grijulii, voci șoptie și bătăi de inimă: O parte din vindecarea pacientului este modul cum îi vorbești, cum îl încurajezi - VIDEO

Ce mânca Ana Aslan aproape zilnic pentru a se menține tot timpul în formă

 

Ana Aslan a fost foarte atentă la silueta sa, la modul în care arăta, la stilul ei de viață, iar Ioana Preda, cea care i-a fost menajeră Anei Aslan timp de mai bine de 10 ani, era destul de atentă la ceea ce consuma aceasta pentru a se menține în formă.

Ioana Preda este cea care a dezvăluit rutina celebrei cercetătoare.

"Carnea de vită era nelipsită. Se îngrijea foarte mult, nu se satură niciodată. 

Când îi era foame zicea: "Dă-mi o bomboană!'' Ținea la siluetă. O bomboană, atâta lua și gata.

Știa să mănânce bine, îi plăcea să meargă la marile restaurante, să comande mâncăruri de calitate, dar în același timp știa să și gătească.

E adevărat că avea bucătarul ei, dar avea preparate pe care le făcea singură. Întotdeauna lua masa la 1:30 îmbrăcată, chiar dacă era singură la masă, cu o ținută frumoasă, cu bijuterii, respectă acest ritual", a declarat Ioana Preda, potrivit playtech.ro

La finalul mesei avea grijă să nu se ridice niciodată sătulă, potrivit menajerei sale.

Ana Aslan avea grijă tot timpul la alimentație și era învățată să mănânce corect, dar și la ore fixe. Ana Aslan era mereu atentă la dietă, așa mai ales că avea foarte mulți pacienți care îi cereau sfatul.

Potrivit Ioanei Preda, ea consuma foarte multe legume și fructe, dar făcea și multă mișcare, mânca întotdeauna carne de vacă, de pasăre, miel, oaie, porc, dar și pește.

Carnea de porc nu prea o recomanda, însă ficatul, limba, le consuma preparate la cuptor.

Cele trei reguli simple aplicate de Ana Aslan

 

Vitamina E și efectul benefic asupra unor boli, printre care Alzheimer sau bolile de inimă. În ce alimente o găsim

Ana Aslan avea la trei mese principale, două gustări şi o serie de reguli simple.

1. Mesele se serveau mereu la ore fixe

Fiind medic, știa că mesele la ore fixe ajută la accelerarea metabolismului, dar și la crearea unui stil de viață ordonat și sănătos.

Prânzul era servit cel târziu la 13:30, iar cina la 18:00-19:00.

2. Proteine de calitate, fructe, legume şi multă mișcare

Ana Aslan recomanda mereu carne ce provenea de la animale care se hrănesc, la rândul lor, sănătos, iar ca metodă de preparare, le consuma fie făcute la cuptor, fie rasol.

Printre mâncărurile sale preferate se numărau:

- supă de vită clară cu crutoane, pătrunjel şi piper

- crap pe varză murată

- pană de somn

- rasol de şalău cu lămâie

- sărmăluţe fără orez

- pilaf cu curcan

- ciuperci cu caşcaval la cuptor, potrivit nutriţionistului Livia Bratu, notează Antena 3.

3. Dulciurile le făcea cadou

Chiar dacă îi plăceau dulciurile, Ana Aslan dădea dovadă de o disciplină de invidiat.

Printre dulciurile ei preferate se numărau bomboanele şi tortul "Buturugă", făcut în casă. În rest, dacă mai primea ceva dulce îl făcea cadou.  

Aceste reguli simple au fost urmate şi transmise şi pacienților săi care şi-au descoperit pofta de viaţă şi energia pentru a trăi cu scop fiecare zi.

"A fii veșnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal în viaţă pentru care să lupți şi pe care să îl cucerești", spunea Ana Aslan.

Povestea Anei Aslan

Ana Aslan a fost cea mai mică dintre cei patru copii ai unei familii de intelectuali, iar după ce a urmat cursurile colegiului Ro­maș­canu din Brăila, s-a mutat cu familia la București, unde a absolvit Școala Centrală de Fete.

La vârsta de 18 ani a decis să devină medic și să se înscrie la Facultatea de Medicină.

În timpul Primului Război Mondial, Ana Aslan a îngrijit soldații din spitalele militare din spatele frontului, de la Iași. După întoarcerea la București, în anul 1919, a lucrat alături de marele neurolog Gheorghe Marinescu, iar trei ani mai târziu, a absolvit Facultatea de Medicină și a fost numită preparator la Clinica II din București, condusă de profesorul Daniel Danielopolu.

A urmat o activitate didactică și spitalicească la Spitalul Filantropia și la Institutul Medical al Facultății de Medicină din București, iar din anul 1949, a devenit șeful Secției de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București. Acesta a fost punctul de plecare al carierei Anei Aslan ca gerontolog, carieră care a început cu experimentarea procainei în afec­­țiunile reumatice.

Ana Aslan a continuat cercetările într-un azil de bătrâni și a continuat evidențierea importanței procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, obținând rezultate remarcabile ce au fost ulterior comunicate Academiei Române. Astfel, Ana Aslan a reușit să convingă autoritățile asupra necesității înființării unui Institut de Geriatrie, care să se ocupe cu cercetările asupra îmbătrânirii.

În anul 1952, a apărut în Romania, pentru prima oară în lume, un Institut Național de Geriatrie și Gerontologie, unde Ana Aslan a lansat noul produs revoluționar numit Gerovital H3, produs ce urma să aibă un real succes și care a fost brevetat ulterior în peste 40 de țări.

În următorii ani, mii de persoane au testat acest produs și au observat că procesul de îmbătrânire este încetinit cu aproximativ 50%, iar ca urmare a succesului acestui produs, numeroase personalități dintre care: Iosip Broz Tito, Charles de Gaulle, Nikita Hrusciov, John F. Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali și alții au urmat tratamentul cu Gerovital H3, obținând rezultate remarcabile în ceea ce privește îmbătrânirea.

Grija Anei Aslan pentru vârstnici s-a concretizat și în cazarea la căminul de bătrâni a celor cărora regimul comunist le confiscase casele din motive politice sau a celor care fuseseră închiși politic și nu mai aveau mijloace de subzistență. Printre pacienții internați se puteau întâlni descendenți ai unor familii celebre precum Ghica, Sutzu, Catargi, Mihalache etc.

În urma unei anchete, Ana Aslan a fost găsită vinovată deoarece nu încasase pensiile celor cazați în cămin, așa cum se întâmpla în instituțiile de asistență socială. În apărarea sa, aceasta a spus că, în schimbul găzduirii, bătrânii erau subiecți în cercetarea clinică (acest studiu s-a întins pe o perioadă de 30 ani, unic prin durata sa). În anul 1978, i s-a imputat suma de 1.500.000 de lei, în condițiile în care salariul ei era de 9.000 lei. Timp de 7 ani a fost implicată într-un proces la Curtea Superioară de Conturi. A fost achitată cu 6 luni înainte de a muri, potrivit gazetademaramures.

În anul 1980, Ana Aslan a inventat, împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, un alt produs geriatric numit Aslavital, care a fost folosit ca tratament profilactic pentru afecțiuni cerebrale și cardiace specific bătrânilor, dar și pentru tratarea pierderii memoriei.

Conceptul Anei Aslan privind profilaxia îmbătrânirii se aplica la nivel național prin cele 144 de centre de gerontoprofilaxie, alături de 76 de centre de asistență geriatrică. În perioada 1975-1989, statisticile arătau că aproximativ 5-10% din turiști veneau pentru tratamentul cu Gerovital.

Ana Aslan a ținut conferințe în 57 de țări ale lumii și a primit 81 de titluri, premii și distincții.

În întreaga carieră, Ana Aslan a păstrat recunoștință mentorilor săi, chirurgul Toma Ionescu, neurologul Gheorghe Marinescu, fiziologul Daniel Danielopolu și C.I. Parhon. Spunea că D. Daniepolu și C.I. Parhon au fost vârfuri ale medicinii românești pe care ea nu i-a egalat.

Ana Aslan a încetat din viață la Spitalul Elias, pe 20 mai 1988, la vârsta de 92 de ani, fiind înmormântată într-o capelă a Cimitirului Bellu din București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel