AMR, "ucigașul" tăcut care ne scurtează viața. Amenințare pentru Europa: Acționează ca gripa, tuberculoza și HIV/SIDA la un loc

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
AMR - Foto: Freepick
AMR - Foto: Freepick

Ce este AMR, "ucigașul" nevăzut. În Europa, aceste infecții scurtează viețile oamenilor în aceeași măsură ca gripa, tuberculoza și HIV/SIDA la un loc.

Conform unui nou raport, Europa se confruntă cu o situație dificilă în ceea ce privește rezistența antimicrobiană, de la proiectele de cercetare până la lanțurile de aprovizionare.

Pe 13 iunie 2023, Consiliul UE a adoptat o recomandare de combatere a AMR. Inițiativa urmărește să promoveze utilizarea responsabilă a substanțelor antimicrobiene, să îmbunătățească prevenirea și controlul infecțiilor și să sporească cercetarea și inovarea, printre alte acțiuni.

În 2020, peste 800.000 de persoane au fost infectate de bacterii rezistente la antibiotice în Europa. Printre bolile rezultate se numără pneumonia și infecțiile sanguine și intraabdominale.

Ce este AMR, "ucigașul" nevăzut

 

Rezistența antimicrobiană (AMR) apare atunci când un microorganism supraviețuiește în ciuda expunerii la medicamente concepute pentru a-l inhiba sau ucide. 

Utilizarea excesivă și abuzivă a antimicrobienelor reprezintă principalele cauze ale AMR. Antimicrobienele, inclusiv antibioticele, antiviralele, antifungicele și antiparazitarele, sunt medicamente utilizate pentru a preveni și trata infecțiile la oameni, animale sau plante.

În Europa, infecțiile rezistente la medicamente ucid și scurtează viețile oamenilor în aceeași măsură ca gripa, tuberculoza și HIV/SIDA la un loc. Aceasta este una dintre statisticile uluitoare dintr-un raport privind rezistența antimicrobiană (AMR) publicat de Observatorul european pentru sisteme și politici de sănătate.

Deși a fost publicat abia acum, același document a fost folosit ca bază pentru o reuniune la nivel înalt privind AMR organizată de președinția suedeză în luna martie. Este vorba despre un studiu amplu al situației AMR în Europa, inclusiv al proiectelor de cercetare, al situației aprovizionării și al soluțiilor politice.

Potrivit studiului, situația nu este bună deloc.

Marile companii au evacuat în mare parte spațiul de cercetare în domeniul antibioticelor. IMM-urile începătoare dau adesea faliment înainte de a putea livra vreun produs. Șansele sunt îndreptate împotriva lor. Observatorul estimează că rata de succes de la studii preclinice la aprobarea de piață este de aproximativ 2,8 % - deși, dacă acesta poate intra în faza 1 a studiilor clinice, șansele urcă la 15 %.

Chiar și așa, una este să dezvolți noi antibiotice și alta este să aduci pe piață ceva cu adevărat inovator.

"După o perioadă deosebit de activă de cercetare și dezvoltare a antibioticelor între 1940 și 1980, în ultimele trei decenii au fost dezvoltate relativ puține antibiotice noi", notează Observatorul european pentru sisteme și politici de sănătate, care adaugă că: "Noile antibiotice care au primit aprobarea de comercializare în ultimii ani au fost adesea adaptări ale unor antibiotice preexistente și, prin urmare, vulnerabile la rezistența încrucișată", notează Politico.

Dintre cele 12 noi antibiotice aprobate între 2017 și 2021, doar două aveau caracteristici care "ar putea justifica o nouă clasificare chimică". Niciunul nu avea un nou mecanism de acțiune.

China, cel mai mare exportator de ingrediente pentru antibiotice

 

Dominația furnizorilor asiatici în lanțurile de aprovizionare farmaceutică este bine documentată. Dar nicăieri nu este mai pronunțată decât în cazul antibioticelor. O analiză a 40 de antibiotice a constatat că 70% dintre fabrici se află fie în India, fie în China (împărțite în mod egal). China este cel mai mare exportator de ingrediente pentru antibiotice, reprezentând 71% din exporturi.

Obținerea mai multor medicamente, și mai bune, este o necesitate. Observatorul avertizează că, în momentul de față, multe medicamente candidate sunt blocate în "valea morții", neputând obține bani pentru a împinge cercetarea dincolo de stadiul preclinic până la dezvoltarea clinică timpurie.

Obținerea de bani sub formă de stimulente poate fi de ajutor, încă fondurile trebuie să vină atât în etapa inițială (de exemplu, sub formă de plăți de etapă), cât și după ce medicamentul este lansat, pentru a se asigura că există o piață.

Observatorul evidențiază modelul de abonament, pe care Suedia îl testează deja, ca fiind deosebit de promițător, și are o poziție mai critică față de voucherele de exclusivitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel