Medicul Andrada Bogdan, specialist în Cardiologie și Cardiologie Intervențională, a explicat, pentru DC Medical cât de importantă este arteriografia înainte de decizia amputării unui membru.
Întrebată cât de frecvent s-ar putea evita amputarea în boala arterială periferică, ea a răspuns: „în suficient de multe cazuri poate fi evitată. În România, arteriografia sau adresabilitatea către arteriografie este scăzută și procedurile de diagnostic înainte de amputație se fac destul de dificil și destul de rar și nu o dată mi-a fost dat să am la sală un pacient care a fost amputat o dată, s-a tăiat o bucată, s-a urcat mai sus pentru că bontul nu s-a închis și înainte de a treia etapă de amputație să fie trimis, totuși, la arteriografie ca să vezi unde este problema arterială. Ar trebui să nu se efectueze amputație fără arteriografie prealabilă”, a spus ea la Interviurile DC Medical.
Cu alte cuvinte, înainte de decizia de amputare, pacientul ar fi bine să fie văzut la o clinică unde există astfel de aparate radiologice capabile să stabilească dacă este o problemă de arterială.
„Fără situațiile în care țesutul și-a pierdut complet viabilitatea și practic necroza este atât de extinsă încât nu mai ai ce face, iar pacientul este într-o situație urgentă, poate atunci poți să sari peste arteriografie. Altfel ratezi un diagnostic și scazi șansa pacientului la o terapie corectă”, a mai spus medicul.
Mai multe detalii găsiți în materialul video atașat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.