Amputații în România. Chirurg: E un lucru care nu se întâmplă în alte țări

Steluța Indrei |
Data actualizării: | Data publicării:

Conf. dr. Iulian Brezean, managerul Spitalului Cantacuzino, vorbește, la „Academia de Sănătate” de la DC Medical, despre cum se realizează amputațiile în România și cine realizează aceste intervenții, spre deosebire de practica din alte țări.

Spitalul Cantacuzino este principalul centru din București și din țară unde se realizează intervenții de amputații în cazul pacienților cu diabet care suferă o complicație severă cunoscută ca piciorul diabetic. Această unitate medicală se află în vecinătatea Institutului Național de Diabet „N. Paulescu” și acest lucru explică specializarea în chirurgia adresată pacienților cu diabet.

Referindu-se la intenția de a oferi și altor centre un ghid de bune practici în chirurgia piciorului diabetic, conf. dr. Iulian Brezean spune că: „Am făcut lucrul acesta ca documentare pentru medici printr-o serie de lucrări care au fost publicate de-a lungul timpului în revistele de chirurgie din România și din străinătate. Am editat și o mică monografie cu tehnici de amputație majoră”.

Specialistul atrage atenția asupra unui aspect important în ceea ce privește modul de realizare a amputațiilor în România.

„Amputațiile la noi nu sunt realizate de ortopezi. Amputațiile în România sunt făcute de chirurgul de chirurgie generală. E un lucru care nu se întâmplă în alte țări. La toate manifestările științifice legate de piciorul diabetic, la care am fost în Statele Unite, toate amputațiile și toate operațiile de acest gen sunt făcute numai în mediul ortopedic, nu în mediul de chirurgie generală”, explică medicul chirurg Iulian Brezean.

Medicii de la Spitalul Cantacuzino au acumulat însă o vastă exeriență în acest domeniu al chirurgiei și încearcă să o promoveze pentru a veni în sprijinul colegilor. 

În acest sens, dr. Eduard Catrina, care s-a specializat foarte mult în această patologie, a câștigat un grant prin care își propune să popularizeze în rândul medicilor și al asistentelor medicale principiile tratamentului complicațiilor piciorului diabetic. 

Ideal ar fi să nu se ajungă la amputații, dar pentru acest lucru pacienții trebuie să se îngrijească în mod atent.

Conf. dr. Iulian Brezean oferă în continuare o serie de sfaturi esențiale pentru pacienții cu diabet. Urmăriți video pentru a le afla:

Youtube video image

Vezi interviul integral aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel