Amorțeala mâinii poate să apară din mai multe cauze. Poate fi vorba de o degerătură, un traumatism, o compresie a unui nerv cauzată de cele mai multe ori de faptul că persoană doarme pe mâna respectivă sau o foloseşte intens, o anemie, o deshidratare, un atac de panică sau poate fi vorba de existenţa anumitor boli. De asemenea, persoanele care abuzează de alcool se pot confrunta cu mâini amorţite.
Amorțeala mâinii – semn al altor afecțiuni
Medicul ortoped Răzvan Ene a explicat în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3 care ar putea fi cauzele pentru care ne amorțesc mâinilor.
”Amorţelile pot fi rezultatul sau consecința unei afecțiuni, dar patologia este atât de diversificată dacă pornim de la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Sunt patologii ale acestui segment al coloanei care se pot transpune în aceste suferinţe neurologice de tip periferic.
Acestea pot fi hernii de disc sau orice altă patologie discovertebrală cervicală care iradiază pe membrul toracic. Pornind de la umăr spre cot, fie chiar până la nivelul degetelor şi astfel se traduce în aceste parestezii sau amorţeli ale degetelor.
Mâna este un segment periferic. Și vascularizația la nivelul mâinii este de tip periferic, dar și inervația. Sunt vase mici, nervi mici, care sunt mai dificil de tratat decât vasele sau nervii proeminenți.
În astfel de situații sunt tot felul de patologii. O căldură excesivă poate induce o vasodilataţie cu consecinţe în sensul acesta. De asemenea, frigul poate produce o vasoconstricţie cu manifestări de tip neurologic, precum contracturi musculare pe musculatura terminală, amorţeli şi aşa mai departe.
Sunt foarte multe categorii profesionale care, în timp, vor produce consecințe, nu întotdeauna reversibile”, a explicat medicul.
Vezi și: Durerea de cap digitală, simptome și cauze. Urmează regula 20-20-20 pentru a o preveni
De ce ne amorțesc mâinile și ce boli putem avea. Există tratament în funcție de afecțiune
Amorțeala mâinilor înseamnă, în general, că există compresie sau o lipsă de semnal într-unul dintre nervii care controlează mâinile. Cei trei nervi majori care duc la mână sunt nervii ulnari, mediani și radiali. Compresia acestor nervi poate provoca durere și amorțeală în una sau mai multe zone ale mâinii.
Tratamentul depinde de cauza care provoacă amorțeala mâinii. De exemplu, dacă aveți o leziune repetitivă a mișcării, câteva ajustări ale stilului de viață sau terapie fizică pot rezolva problema.
În cazul în care amorțeala mâinii este din cauza unor boli, obținerea de tratament pentru această boală poate ușura potențial simptomele de paresteziei, arată Healthline.
Diabetul poate fi o cauză pentru amorțirea mâinilor
Bolile care afectează nervii periferici, cum ar fi diabetul, pot provoca, de asemenea, amorțeală, deși în cazul diabetului zaharat, simptome similare apar de obicei mai întâi în picioare.
”Mai puțin frecvente, amorțeala poate fi cauzată de probleme la nivelul creierului său măduvei spinării, deși în astfel de cazuri apare și slăbiciunea brațului său a mâinii sau pierderea funcției.
Amorțeala singură nu este de obicei asociată cu tulburări care pot pune viața în pericol, cum ar fi accidente vasculare cerebrale sau tumori”, notează Mayo Clinic.
Vezi și: Frisoanele, cauze și semnale de alarmă. Când e cazul să te prezinți la medic
Teste pentru a confirma cauzele pentru care amorțesc mâinile
Medicul dumneavoastră va avea nevoie de informații detaliate despre simptomele pe care le experimentați pentru a diagnostica cauza amorțelii. O varietate de teste pot fi necesare pentru a confirma cauza înainte de tratamentul adecvat poate începe.
Potrivit specialiștilor, cauzele care pot determina amorțirea mâinilor pot fi din cauza unor afecțiuni ale creierului și ale sistemului nervos, precum:
- Spondiloza cervicală
- Sindromul Guillain-Barre
- Sindroame paraneoplazice ale sistemului nervos
- Neuropatie periferică
- Leziuni ale măduvei spinării
- Atac de cord
- Traumatisme sau leziuni suprasolicitate
- Leziuni ale plexului brahial
- Sindromul tunelului carpian
- Sindromul tunelului cubital
- Degerături
Afecțiunile cronice pot cauza amorțeala mâinilor.
- Consumul de alcool
- Amiloidoză
- Diabet
- Scleroza multiplă
- Boala Raynaud
- Sindromul Sjogren
Amorțeala mâinii - prevenție
Parestezia nu este întotdeauna poate fi prevenită. De exemplu, probabil că nu te poți abține dacă ai tendința de a adormi pe brațe. Puteți lua măsuri pentru a reduce apariția sau severitatea paresteziei. De exemplu, utilizarea atelelor încheieturii mâinii pe timp de noapte poate atenua
Urmați aceste sfaturi pentru prevenirea paresteziei cronice:
- Evitați mișcarea repetitivă, dacă este posibil.
- Odihnește-te des dacă trebuie să efectuezi mișcări repetitive.
- Ridică-te și mișcă-te cât mai des posibil dacă trebuie să stai perioade lungi de timp, mai arată Healthline.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.