Amorțeala brațului stâng: de la disconfort la urgență medicală. Când poate indica un accident vascular cerebral

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Amorteala bratului stang Foto: Freepik @dimaberlin
Amorteala bratului stang Foto: Freepik @dimaberlin

Descoperă cauzele amorțelii brațului stâng, de la factori inofensivi la semnele alarmante ale unui posibil accident vascular cerebral

Amorțeala în brațul stâng poate provoca furnicături, slăbiciune a brațului și alte simptome. Cauzele pot varia de la somnul necorespunzător până la atacurile de cord. Tratamentul variază în funcție de cauză.

Dacă apare amorțeala și alte simptome grave, solicită imediat asistență medicală. Amorțeala poate varia de la umăr până la mână și poate avea ca rezultat, de asemenea, slăbiciune a brațului sau o senzație de „ace și ace” sau furnicături.

Citește și: Rolul genelor și a obiceiurilor sănătoase când vine vorba de longevitate. Cum poți contracara efectele genetice care scurtează viața

Cauze

Un braț stâng amorțit poate fi cauzat de diverși factori, inclusiv dormitul pe braț în mod incorect sau o migrenă. Aceste cauze dispar, de obicei, în scurt timp, dar cauzele mai grave necesită asistență medicală. Atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale, problemele de coloană vertebrală, problemele nervoase, traumatismele, circulația sanguină deficitară, reacțiile alergice, scleroza multiplă, boala Lyme și intoxicația cu plumb sunt unele dintre cele mai grave cauze ale amorțelii sau furnicăturilor brațului stâng.

Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge din creier se blochează sau se sparge, ceea ce face ca creierul să nu mai aibă suficient sânge și oxigen. Simptomele includ amorțeală, probleme de echilibru, probleme de coordonare, dificultăți de vorbire, dureri de cap și confuzie. Simptomele accidentului vascular cerebral apar, de obicei, pe o parte a corpului, în timp ce mini-atacurile au simptome similare, dar o alimentare temporară cu sânge. Accidentele vasculare cerebrale sunt urgențe medicale, iar dacă se suspectează, sunați la urgențe sau mergi imediat la spital.

Foto: Freepik

Problemele de coloană vertebrală pot duce la ciupirea nervilor de la nivelul gâtului, ceea ce poate provoca amorțeala brațului, potrivit Clinicii Cleveland. Exemple de probleme ale coloanei vertebrale includ spondiloza cervicală, hernia de disc și stenoza spinală. Problemele nervoase pot provoca, printre altele, amorțeală a brațului, cum ar fi sindromul de tunel carpian, leziunea plexului brahial, neuropatia periferică, nervul ciupit și sindromul de ieșire toracică.

Traumatismele, cum ar fi arsurile pe piele sau fracturile osoase, pot provoca, de asemenea, amorțeala brațului. Arsurile pot deteriora nervii responsabili de senzație și senzație, în timp ce fracturile osoase pot provoca amorțeală. Bolile vasculare pot provoca amorțeală și furnicături la nivelul brațului, cu simptome care includ piele palidă sau albăstruie, creșterea lentă a părului de pe picioare sau a unghiilor de la picioare, răni cu vindecare lentă, piele subțire, fragilă, strălucitoare sau rece pe picioare și gambă.

Citește și: Dislexia: tulburarea de învățare care afectează milioane. Cauze, diagnostic și tratament

Reacțiile alergice pot provoca amorțeală în orice zonă a corpului, cum ar fi o reacție la o mușcătură de păianjen pe brațul stâng. Scleroza multiplă (SM) poate provoca amorțeală sau furnicături la nivelul brațului, cu alte simptome, inclusiv probleme de echilibru și coordonare, amețeli și oboseală. Boala Lyme, o boală bacteriană răspândită prin mușcături de căpușe, poate provoca zone de amorțeală, alături de erupții cutanate, dureri de cap, dureri de corp, gât înțepenit, febră, glande umflate și paralizie facială.

Intoxicația cu plumb apare atunci când o persoană înghite sau respiră suficient plumb, un metal otrăvitor care se găsește în vopsele, apă și alte obiecte de uz casnic. Nivelurile ridicate de otrăvire cu plumb la adulți pot provoca amorțeală la nivelul brațelor sau picioarelor, cu simptome care includ gust metalic, crampe, vărsături, schimbări de comportament, dureri de cap, oboseală, slăbiciune musculară și pierdere în greutate.

Tratamentul pentru amorțeala brațului variază în funcție de cauză. Dacă nu există alte simptome, încercați remedii la domiciliu, cum ar fi aplicarea de frig sau căldură, masaj, odihnă și exerciții fizice ușoare înainte de a solicita asistență medicală.

Dacă simți brațul stâng amorțit și ai simptome precum amețeli, confuzie, dureri de cap, greață, vărsături, dureri în piept, paralizie, probleme de mers, probleme de echilibru, dificultăți de vorbire, umflături, dificultăți de respirație sau de înghițire, dificultăți de vorbire sau de înțelegere a altcuiva, este esențial să soliciți imediat asistență medicală.

Există diverse cauze ale amorțelii brațului stâng, iar dacă aceasta persistă, apare împreună cu alte simptome sau interferează cu viața ta, este esențial să consulți un doctor. Opțiunile de tratament variază în funcție de cauză și pot varia în funcție de simptomele specifice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel