Cancerul de colon reprezintă o afecțiune malignă a ultimei părți a tubului digestiv reprezentată de colon (intestin gros) și rect. Afecțiunea se poate dezvolta la nivelul colonului - cancerul de colon sau la nivelul rectului - cancer rectal.
Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer și a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în lume.
În prezent nu există leac pentru cancerul colorectal, iar opțiunile de tratament includ:
- intervenția chirurgicală
- chimioterapia
-imunoterapia
- radioterapia
- colectomia.
Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Michigan University Medical School și publicat în revista Cell Metabolism, a arătat că un nivel ridicat de amoniac poate să vină în sprijinul tratamentului pentru acest tip de cancer, notează Medical News Today.
Amoniacul și cancerul de colon
Amoniacul este principalul compus produc se bacteriile și celulele intestinale în timpul digestiei proteinelor. Acesta este mutat la ficat, unde este transformat în glutamină, ce este metabolizat de rinichi în uree și eliminat apoi prin urină.
”Organismul nostru are 2 trilioane de bacterii ce formează microbiomul. Se crede că există o anumită perturbare a bacteriilor la pacienții cu cancer de colon care duce la descompunerea anumitor produse care cresc cantitatea de amoniac în celulele cancerului de colon.
În cazul cancerului de colon, se pare că există o cantitate disproporționată de amoniac în comparație cu celulele normale, din cauza acestor bacterii din corpul nostru care sunt perturbate și nu funcționează normal”, a explicat dr. Anton Bilchik, medic chirurg oncolog, care nu a participat la studiul menționat.
La rândul său, unul dintre autorii studiului, dr. Yatrick Shah, profesor de fiziologie și medic internist, a afirmat că ”celulele intestinale normale pot detoxifica acest lucru prin intermediul enzimelor din ciclul ureei, dar cancerul de colon nu poate face acest lucru foarte bine, deoarece majoritatea enzimelor din ciclul ureei sunt diminuate în cancer”.
Potrivit studiului, realizat pe șoareci, Shah și echipa sa au descoperit un nivel crescut de amoniac în tumorile colorectale care a duc la o reducerea a numărului de celule T, un tip de globule albe din sistemul imunitar al organismului. Acestea ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și a cancerului.
”Credem că amoniacul interferează cu modul în care celulele T pot genera molecule antioxidante precum glutation (n.r. antioxidant compus din aminoacizii glutamină, glicină și cisteină)”, mai spune Shah.
Mai mult decât atât, cercetătorii susțin că atunci când nivelul de amoniac este ridicat, tumorile de colon sunt rezistente la imunoterapie.
Astfel, folosind modelul de șoarece, oamenii de știință au utilizat medicamente aprobate de către FDA pentru hiperamoniemie pentru a reduce nivelurile de amoniac în tumorile de cancer de colon, ceea ce a dus la creșterea sensibilității tumorilor la tratamentul cu imunoterapie.
Cercetările continuă, obiective de atins
Potrivit autorului studiului, cercetările vor continua, acesta subliniind însă câteva obiective importante pe care vor să le atingă.
”În primul rând să ne dăm seama cu exactitate ce microbi sunt responsabili de creșterea amoniacului în cancere. În al doilea rând, să înțelegem căile metabolice alterate de amoniac în celulele T. În al treilea rând, să extindem această descoperire la alte tipuri de cancere.
În cele din urmă, am dori să efectuăm studii la om în care să folosim ornitina sau fenilbutiratul de gliceron pentru a vedea dacă acest lucru este benefic pentru pacienții cu cancer de colon”, a mai spus Shah.
Cancerul de colon: cauze și simptome
Dezvoltarea cancerelor colorectale este dictată de prezența unui amalgam de factori genetici și de mediu, însă principalii factori care favorizează apariția acestei afecțiuni sunt reprezentați de:
- vârstă;
- istoricul medical;
- boala inflamatorie intestinală (pacienții cu boala Crohn, boala colonului iritabil sau colită ulcerativă prezintă risc ridicat de dezvoltare a unei tumori colorectale);
- ereditatea;
- regimul dietetic (consumul crescut de carne procesată bogată în grăsimi asociat cu o dietă săracă în fibre vegetale favorizează apariția tumorilor colorectale);
- obezitatea;
- sedentarismul:
- diabetul zaharat;
- fumatul;
- radioterapia aplicată pentru tratarea diferitelor procese tumorale intraabdominale poate favoriza apariția mutațiilor ADN-ului celular cu apariția tumorilor de colon și rect.
Manifestările clinice care alcătuiesc ”tabloul clinic” al pacienților cu tumori maligne colorectale sunt:
- tulburări ale tranzitului intestinal, care pot varia de la constipație la diaree;
- modificarea aspectului materiilor fecale eliminate;
- prezența de sânge în fecale sau eliminarea de sânge proaspăt de proveniență rectală;
- distensie abdominală gazoasă;
- senzația de defecație incompletă;
- dureri abdominale;
- fatigabilitate și stare de slăbiciune generală;
- pierderea în greutate neintenționată.
Vezi și: Sforăitul, cauze, factori de risc și tratament. Medic ORL: Este o formă de remodelare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.