Memorie, bărbați, femei. Cercetători de la Institutul Karolinska din Solna, Suedia, au dovedit printr-un studiu că femeile sunt mai bine decât bărbații la amintiri episodice, a anumitor lucruri, inclusiv a conversațiilor și a fețelor oamenilor, informează medicalnewstoday.com.
Potrivit sursei citate, mulți factori pot influența abilitatea unei persoane de a-și aminti amintirile episodice, printre care declinul cognitiv legat de vârstă și cel asociat cu demența preclinică. Însă, pe lângă acestea, se pare că și sexul unei persoane este un factor ce trebuie luat în considerare.
Memorie, bărbați, femei: 617 studii
Cercetarea suedeză a analizat dovezi din sute de studii privind modul în care membrii celor două sexe își amintesc informațiile episodice. Echipa coordonată de Agneta Herlitz de la Institutul Karolinska a analizat 617 de studii care au avut loc în perioada 1973-2013. Acestea au inclus mai mult de 1,2 milioane de participanți.
„Rezultatele arată că există un avantaj mic al femelor privind memoria episodică și acest avantaj variază în funcție de materialele care trebuie amintite", afirmă primul autor al studiului, Martin Asperholm, student doctoral la Institutul Karolinska.
Memorie, bărbați, femei: ce-și amintesc femeile
Reprezentantele sexului frumos își amintesc mai bine decât bărbații vorbe pe care le-au rostit sau auzit, unde au lăsat un obiect și ce s-a întâmplat într-un film. Un alt punct forte al acestora este amintirea fețelor și a imaginilor senzoriale. Bărbații par a fi mai buni la reamintire a informațiilor abstracte și a datelor de navigație.
„În general, femeile se comportă mai bine atunci când este vorba despre amintirea informațiilor verbale, cum ar fi cuvintele, propozițiile, textele și obiectele și filme. Bărbații pot să-și amintească mai bine imaginile abstracte și să-și amintească drumul înapoi de la o locație la alta. (...) Mai mult decât atât, există un avantaj femeie atunci când vine vorba de amintirea fețelor și de amintiri senzoriale, cum ar fi mirosurile", susține Agneta Herlitz, citată de medicalnewstoday.
Studiul a fost publicat în revista Psychological Bulletin. Poate fi citit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.