Amenințarea superbacteriilor. Peste 40 de milioane de decese, prognozate până în 2050

Monika Baciu |
Data publicării:
superbacterii - FOTO: Freepik@kjpargeter
superbacterii - FOTO: Freepik@kjpargeter

Acest lucru invizibil ne ucide fără să ne dăm seama. De cele mai multe ori, greșeala ne aparține.

Vezi și: Băutura cu colagen, efect semnificativ asupra pielii. Previne îmbătrânirea

Vezi și: Hipertensiunea arterială, cea mai frecventă boală cardiovasculară. Prof. dr. Eduard Apetrei: 42% din populația adultă din România are hipertensiune. Peste 6 milioane

Vezi și: Ce se întâmplă dacă te dai cu cremă cu aur pe față. Detaliu pe care trebuie să-l știi de acum. Diferența dintre aurul coloidal și aurul de 24K: Are mare putere

O nouă analiză globală a prognozat un viitor sumbru pentru sănătatea publică, estimând că superbacteriile rezistente la medicamente ar putea duce la aproape 40 de milioane de decese în următorii 25 de ani. Studiul, publicat în The Lancet, subliniază necesitatea urgentă de a lua măsuri pentru a combate amenințarea în creștere a rezistenței la antimicrobiene (AMR).

Supermicrobii, bacterii care au evoluat pentru a rezista antibioticelor, devin o problemă din ce în ce mai critică pentru sănătatea globală. Studiul, care este primul de acest tip ce urmărește impactul global al AMR în timp, relevă că mai mult de un milion de oameni au murit anual din cauza acestor infecții rezistente între 1990 și 2021.

Cercetătorii au utilizat date extinse din 520 de milioane de înregistrări din 204 țări pentru a sublinia gravitatea în creștere a acestei probleme.

Vezi și: "Oamenii au nevoie de Dumnezeu". Dr. Radu Țincu: Fiecare zi este o luptă între viață și moarte. La ATI religia și medicina își dau mâna

Vezi și: Vitamina E, asociată cu un risc ridicat de cancer. Crește probabilitatea de a dezvolta cancer de prostată cu 63%

Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai hipertensiune. Prof. Dr. Eduard Apetrei: A rămas tot 140 cu 90

Populații vulnerabile

Deși decesele în rândul copiilor sub cinci ani din cauza supermicrobilor au scăzut cu peste 50% în ultimele trei decenii, datorită îmbunătățirii măsurilor de control al infecțiilor, situația pentru alte grupe de vârstă se deteriorează.

Infecțiile în rândul vârstnicilor, cei peste 70 de ani, au înregistrat o creștere alarmantă de 80% în ratele de deces. În plus, decesele cauzate de MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilină), o tulpină rezistentă notorie, s-au dublat la 130.000 anual în ultimii 30 de ani, potrivit Science Alert.

Superbacterii - FOTO: Freepik

Scenarii viitoare

Analiza sugerează că, dacă tendințele actuale continuă, numărul de decese directe cauzate de AMR ar putea crește cu 67%, atingând aproape două milioane anual până în 2050. În plus, AMR ar putea contribui la încă 8,2 milioane de decese anual, marcând o creștere de aproape 75%.

Acest lucru ar aduce numărul total de decese direct atribuite AMR la 39 de milioane în următorii 25 de ani, cu o contribuție globală la 169 de milioane de decese.

În ciuda prognozelor sumbre, există speranță. Studiul indică faptul că îmbunătățirea îngrijirii infecțiilor și un acces mai bun la medicamente antimicrobiene ar putea salva până la 92 de milioane de vieți până în 2050. Abordarea acestor factori ar putea altera semnificativ traiectoria AMR și impactul său asupra sănătății globale.

Vezi și: Utilizarea frecventă a telefoanelor, asociată de riscul crescut de boli de inimă. Provoacă AVC sau infarct

Vezi și: XEC, noua variantă COVID. Se răspândește rapid

Concluzie

Descoperirile acestui studiu subliniază amenințarea persistentă și în creștere a rezistenței la antimicrobiene. Pe măsură ce ONU se pregătește pentru o întâlnire de nivel înalt privind AMR, cercetarea servește ca un memento sever al necesității de acțiune globală pentru a aborda această criză de sănătate în expansiune.

Suprautilizarea și utilizarea incorectă a antibioticelor în diferite sectoare agravează problema, subliniind necesitatea unor eforturi concertate pentru a combate această amenințare globală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel