Amarant. Alimentul-minune care vindecă boli crunte

Cultivat de azteci acum 8000 de ani, istoria veche a amarantului poate fi urmărită în Mexic și Peninsula Yucatan. Astăzi, este cultivat în Africa, India, China, Rusia, în întreaga Americă de Sud și, din nou, în America de Nord. Unul dintre motivele pentru care amarantul se află în fruntea cerealelor este datorită nutriției sale remarcabile. Este mai bogat în minerale, cum ar fi calciu, fier, fosfor și carotenoizi, decât majoritatea legumelor. Are un conținut remarcabil de proteine: o ceașcă conține 28,1 grame de proteină, comparativ cu 26,3 grame (ovăz) și 13,1 grame (orez).

Amarant - necunoscut de foarte multă lume

Amarantul are frunze verzi, flori strălucitoare de culoare roșie sau aurie, alcătuite din muguri minusculi, asemănători cu cerealele, unul dintre motivele pentru care această plantă intră adesea în categoria "cereale". Dar amarantul nu este din punct de vedere tehnic un bob, cum ar fi ovăz, grâu sau orez. Este uneori denumită "pseudo-cereală", deoarece profilul său nutrițional este foarte asemănător.

Unul dintre aspectele cele mai importante ale acestei cereale mici este lipsa glutenului. Fiind extrem de dens, amarantul este "prea greu" pentru a fi folosit de unul singur. Cel mai bine merge folosit împreună cu alte cereale, pentru o textură mai ușoară.

Amarantul poate fi folosit ca un agent de îngroșare excepțional pentru sosuri, supe, tocană și chiar jeleuri. Mâncat ca o gustare, amarantul poate avea o textură și o aromă delicioasă, crocantă sau piperată. Cel mai bun din toate, amarantul este chiar mai hrănitor decât omologii săi adevărați.

Amarant - beneficii sănătoase

Unul dintre motivele pentru care amarantul se află în fruntea cerealelor este datorită nutriției sale remarcabile. Este mai bogat în minerale, cum ar fi calciu, fier, fosfor și carotenoizi, decât majoritatea legumelor. Are un conținut remarcabil de proteine: o ceașcă conține 28,1 grame de proteină, comparativ cu 26,3 grame (ovăz) și 13,1 grame (orez).

Amarantul este o mare sursă de lizină, un aminoacid important, comparabil cu cel al laptelui. Pentru a susține acest aspect pozitiv al amaranthului, acesta conține, de asemenea, proteine primare numite albumină și globulină, care, în comparație cu prolaminii din grâu, sunt mai solubili și mai digerabili.

O ceașcă de amarant conține 15 miligrame de fier, în timp ce orezul alb conține numai 1,5 miligrame. O ceașcă de amaranth brut conține, de asemenea, 18 miligrame de fibre; în comparație, orezul alb conține 2,4 grame.

Amaranthul conține de trei ori mai mult calciu și este bogat în magneziu, fosfor și potasiu. Are în compoziția sa 6 până la 10% ulei, predominant nesaturat, sau aproximativ 77% acizi grași nesaturați, inclusiv acid linoleic, necesar pentru o nutriție optimă. Nu în ultimul rând, amaranthul este singura cereală cu conținut de vitamina C.

Amarant - studii efectuate

Un studiu privind amarantul a arătat că semințele sale nu conțin doar proprietăți nutriționale importante, ci și compuși fitochimici, cum ar fi rutina și nicotiflorina, și peptide cu capacitatea de a ajuta la scăderea hipertensiunii și incidența cancerului.

Deoarece boala cardiovasculară (CVD) este legată de colesterolul în sânge (hiperlipidemia), hipertensiunea, obezitatea și diabetul zaharat, oamenii de știință au raportat că reducerea conținutului de grăsimi saturate și mărirea dozei de acizi grași nesaturați pot preveni CVD.

Rezultatele testelor au concluzionat, de asemenea, că uleiul de amarant ar putea fi un produs alimentar funcțional pentru prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare, dar și a cancerului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel