Reprezentanții Asociației Americane de Alzheimer atrag atenția asupra unor cercetări potrivit cărora factorii de risc pentru boala Alzheimer pot apărea din adolescență sau din al doilea deceniu de viață. Sursa citată subliniază că populația afro-americană mai în vârstă au un risc de două ori mai mare decât restul populației globului să dezvolte Alzheimer sau demență.
Un studiu al Universității din California-Davis, SUA, la care au participat peste 714 afro-americani – 165 de adolescenți, 439 de adulți între 21 și 34 de ani, 110 adulți între 35 și 56 de ani - , susține că hipertensiunea arterială și diabetul ori o combinație de mai mulți factori legați de sănătatea inimii, sunt frecvente în adolescență. Iar aceste descoperiri sugerează că factorii de risc pentru boli cardiovasculare încă de la adolescență influențează sănătatea creierului din perioada târzie. Cercetătorii subliniază că adoptarea unui stil de viață sănătos pentru inimă și creier ar fi bine să includă și tinerii și adolescenții, nu doar adulții, se arată într-un comunicat al Asociației Americane de Alzheimer.
Un alt aspect important observat de cercetători este indicele de masă corporală mai mare (IMC). Pentru cei cu vârste între 20 și 49 ani, acesta a fost asociat cu un risc mai mare de demență în viața târzie, deși se știe relativ puțin despre rolul IMC-ului de viață timpurie asupra riscului de Alzheimer și a altor demențe. Cercetătorii sugerează că eforturile care vizează reducerea riscului de demență ar trebui să înceapă mai devreme în viață, cu accent pe prevenirea și tratamentul obezității.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.