Alzheimer, un nou test de sânge ar putea ajuta la diagnosticarea bolii

Dana Lascu |
Data publicării:
Leucemie
Leucemie

Pentru medici e destul de dificil să diagnosticheze boala Alzheimer înainte de apariția simptomelor evidente și multe dintre testele actuale pentru aceasta sunt scumpe și complicate. Cu toate acestea, cercetatorii au elaborat recent un test de sânge care ar putea detecta cu acuratețe această condiție. 

Potrivit Asociației Americane pentru Alzheimer, se estimează că boala va afecta 5.7 milioane de oameni doar în Statele Unite până în 2050. În ciuda acestui fapt, există doar câteva modalități de diagnosticare exactă a bolii Alzheimer la debutul ei.

Acestea includ scanarea RMN și CT, care ajută medicii să excludă alte condiții care ar putea determina simptome similare. O altă modalitate de diagnosticare a bolii Alzheimer este și colectarea fluidului cefalorahidian și identificarea biomarkerilor bolii, de altfel cel mai exact test pentru această afecțiune neurodegenerativă, dar care este și costisitor, și invaziv.
Din toate aceste motive, cercetătorii de la Brigham and Womens Hospital din Boston, SUA, dezvoltă un test de sânge pentru Alzheimer, care are ca scop să fie corect, rentabil și mai puțin neplpcut.

În studiul care a apărut în jurnalul american Alzheimer & Demență, cercetătorii explică faptul că testul poate fi capabil să detecteze biomarkeri ai bolii Alzheimer înainte de apariția simptomelor evidente.

Un progres remarcabil

Un marker al Alzheimer și a altor tipuri de demență în creier este formarea de plăci toxice, dintre care unele apar datorită acumulării de proteine tau.

Proteinele Tau sunt produse din molecule înrudite cu proprietăți oarecum diferite. În noul studiu, cercetătorii au început prin elaborarea unei metode de identificare a subsetului specific de molecule tau care apar la niveluri ridicate în boala Alzheimer.

Cercetătorii au descoperit modalități de detectare a diferitelor tipuri de molecule tau atât în sânge, cât și în lichidul cefalorahidian, și au testat aceste metode în probele de plasmă (o componentă sanguină) și lichidul cefalorahidian din două seturi de participanți (65 în primul grup și 86 în cealălalt).

Un grup de eșantioane a venit de la voluntari înscriși în studiul Harvard Aging Brain Study și de la cei care au participat la cercetare la Institutul de Neurologie din Londra, Marea Britanie.

Cel de-al doilea grup a venit de la voluntari recrutați de specialiști de la Centrul de Cercetare a Bolilor Shiley-Marcos Alzheimer de la Universitatea din California, San Diego, notează MedicalNewsToday.

Echipa a evaluat cinci teste pentru moleculele tau, încercând să vadă care ar fi cele mai eficiente. În cele din urmă, oamenii de știință s-au concentrat pe un test pe care l-au numit „testul NT1", care a demonstrat atât sensibilitate, cât și specificitate, ceea ce înseamnă că a reușit să detecteze cu precizie Alzheimer.

Administrat cu ușurință

Un test de sânge pentru boala Alzheimer, ar putea fi administrat cu ușurință și în mod repetat, cu pacienții care merg cabinetul medicului de familie, mai degrabă decât să meargă la spital", a spus autorul studiului, Dominic Walsh, conform sursei citate.

În cele din urmă, un test pe bază de sânge ar putea înlocui testarea lichidului cefalorahidian și / sau imagistica creierului", sugerează el, adaugând și că „noul test nostru are potențialul de a face asta".

Testul nostru va avea nevoie de validare suplimentară la mai multe persoane, dar dacă va funcționa ca în primele două cohorte, ar fi un progres transformant".

Cercetatorii subliniază, așadar, că deși au verificat testul în probe de sânge din două cohorte diferite, vor trebui să efectueze în continuare studii cu grupuri mai mari de participanți pentru a stabili pe deplin eficacitatea testului.

De asemenea, ei încearcă acum să afle mai multe despre modul în care nivelurile de proteine tau se schimbă pe măsură ce boala progresează, comparativ cu nivelul lor înainte de apariția simptomelor Alzheimer.

Am făcut datele și instrumentele necesare pentru a face testul la scală largă, pentru că dorim ca alte grupuri de cercetare să testeze aceasattă metodă. Este important ca alții să valideze descoperirile, astfel încât să fim siguri că acest test va funcționa în diferite populații", conchide Walsh.

Studiul poate fi găsit AICI

Cum se face testul, explicat chiar de autorului lui, puteți vedea în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel