Folosind o tomografie cu emisie de pozitroni (PET) pentru a vedea nivelurile de activare microglială, cercetătorii germani au fost în măsura să prezică mai bine progresia bolii decât cu imagistica depozitelor de beta-amiloid, arată un studiu publicat în numărul din aprilie al Jurnalului de Medicină Nucleară (the Journal of Nuclear Medicine).
Modificările creierului sunt distinctive pentru cei cu boala Alzheimer și includ acumularea de plăci beta-amiloid. Când celulele microgliale din sistemul nervos central recunosc prezența plăcilor beta-amiloid, ele produc o reacție inflamatorie în creier.
Biomarker care anticipează progresia Alzheimer
„Proteina translocator 18 kD (TSPO) este foarte exprimată în microglia activă, ceea ce o face un biomarker valoros pentru a evalua inflamația creierului", a explicat dr. Matthias Brendel, de la Universitatea Ludwig-Maximilians din München, Germania.
„În studiul nostru, am utilizat imagistica TSPO-PET pentru a determina dacă activarea microglială a avut o influență asupra rezultatelor cognitive ale unui model de amiloid la șoarece".
„Acest studiu ofera prima dovadă că nivelul de activare microglială ar putea fi un predictor mult mai bun de performanță cognitivă curentă și viitoare decât nivelurile de beta-amiloid", a remarcat Brendel.
„Ținând cont de limitările modelelor realizate la șoareci, ar putea fi esențial să se modifice starea de activare microglială a individului pentru a ameliora declinul cognitiv, în viitor. Credem că o activare echilibrată a microgliilor este esențială pentru prevenirea insuficienței cognitive", a notat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.