Alzheimer, tomografia care prezice boala cu 6 ani înainte de diagnosticare

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Depresie la bătrânețe. Foto: Pixabay
Depresie la bătrânețe. Foto: Pixabay

Boala Alzheimer ar putea fi prezisă cu 6 ani înainte de diagnosticare, cu ajutorul unei tomografii cu emisie de pozitroni(PET), care are o sensibilitate de 100 la sută. Un studiu arată că un nou algoritm de inteligență artificială (AI), antrenat pe 18-F-fluorodeoxyglucose tomografie cu emisie de pozitroni (18FDG-PET) poate prezice apariția bolii Alzheimer, permițând astfel diagnosticul precoce, instituirea tratamentului și monitorizarea pacientului. 

,,Tendința bolii de a crește nivelurile de glucoză în anumite zone ale creierului - care rezultă în modificări metabolice - este subtilă, difuză și poate fi dificil de identificat cu imagistica standard. Dacă vom diagnostica boala Alzheimer atunci când toate simptomele s-au manifestat, pierderea volumului creierului va fi atât de semnificativă încât este prea târziu să se intervină. Dacă o putem detecta mai devreme, aceasta este o oportunitate pentru cercetători de a găsi modalități mai bune de a încetini sau chiar opri procesul bolii”, a declarat dr. Jae Ho Sohn, medic în cadrul Departamentului de Radiologie de la Universitatea din California (UCSF), co-autorul studiului.

Cercetarea a fost condusă de dr. Benjamin Franc, profesor de radiologie la clinica UCSF, care a implementat un algoritm pe mai mult de 2100 de scanări ale FDG-PET ale creierului. Algoritmul a fost antrenat pe 90% din setul de date să identifice modelele metabolice care corespund Bolii Alzheimer, restul de 10% din setul de date fiind folosit pentru a testa algoritmul de precizie. Pentru asigurarea acurateții suplimentare, oamenii de știință au testat algoritmul pe un set de 40 de examene imagistice de la 40 de pacienți independenți de cohorta de studiu, informează Healthimaging.com.

În general, algoritmul a avut o sensibilitate de 100 la sută în detectarea bolii la mai mult de șase ani înainte de diagnosticul final.

,,Este nevoie de teste suplimentare cu o cohortă de studiu mai mare. Cu toate acestea, algoritmul ar putea fi folosit pentru a completa munca radiologilor și pentru a permite instituirea terapiei și îngrijirilor mai devreme”, au precizat cercetătorii.

Un alt test imagistic menit să detecte boala Alzheimer, descoperit recent de cercetătorii de la Universitatea Duke este un scan la ochi. Vasele mici de sânge din retină sunt modificate la pacienții cu Alzheimer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel