Într-o premieră mondială, oamenii de știință de la Universitatea din Sussex au înregistrat niveluri de oxigen din sânge în hipocamp și duc dovezi experimentale pentru motivul pentru care zona, denumită în mod obișnuit „centrul de memorie al creierului”, este vulnerabilă la deteriorări și degenerare, un precursor al bolii Alzheimer.
Pentru a înțelege de ce această regiune este atât de sensibilă, cercetătorii Universității din Sussex, conduși de dr. Catherine Hall de la Școala de Psihologie și Neuroștiințe din Sussex, au studiat activitatea creierului și fluxul de sânge în hipocampul șoarecilor. Cercetătorii au folosit apoi simulări pentru a prezice că cantitatea de oxigen furnizată neuronilor hipocampici, cea mai îndepărtată de vasele de sânge, este suficientă doar pentru ca celulele să continue să funcționeze normal.
Oxigenerea hipocampului poate preveni Alzheimer
„Aceste descoperiri reprezintă un pas important în căutarea măsurilor preventive și a tratamentelor pentru Alzheimer, deoarece sugerează că creșterea fluxului de sânge în hipocampus ar putea fi cu adevărat eficientă în prevenirea producerii daunelor. (...) Dacă se dovedește adevărat că creșterea fluxului de sânge în hipocamp este importantă în protejarea creierului de boli precum Alzheimer, atunci va arunca o greutate suplimentară în spatele importanței exercițiilor fizice regulate și a unei diete cu nivel scăzut de colesterol pentru sănătatea creierului pe termen lung”, a explicat Dr Catherine Hall, autoarea principală a studiului publicat în Nature Communications (link direct studiu).
Aceiași factori ne pun în pericol de infarct
„Credem că hipocampul există într-un bazin hidrografic. Este OK în mod normal, dar când se întâmplă orice altceva pentru a reduce fluxul sanguin al creierului, nivelurile de oxigen din hipocampus se reduc la niveluri care împiedică funcționarea neuronilor. Credem că de aceea boala Alzheimer cauzează mai întâi probleme de memorie - deoarece scăderea timpurie a fluxului sanguin oprește hipocampul să funcționeze corect. (...) Aceiași factori care ne pun în pericol să avem un infarct ne fac să avem un risc mai mare de a dezvolta demență. Asta pentru că creierul nostru are nevoie de un flux de sânge suficient pentru a furniza energie - sub formă de oxigen și glucoză - astfel încât celulele creierului să poată funcționa corect , și pentru că fluxul sanguin poate elimina deșeurile, cum ar fi proteinele beta-amiloide care se acumulează în boala Alzheimer. (...)Acum vrem să descoperim dacă fluxul sanguin mai scăzut și nivelurile de oxigen din hipocamp sunt cauzele care determină acumularea de plăci beta-amiloid în boala Alzheimer. Înțelegerea cauzelor care provoacă daune timpurii va fi cu adevărat importantă pentru a ne ajuta să învățăm cum să tratăm sau să prevenim boala”, a mai arătat cercetătoarea.
Dr. Kira Shaw, cercetător în psihologie la Universitatea din Sussex, care a realizat principalele experimente, explicat că: „am constatat că fluxul sanguin și nivelurile de oxigen din hipocampus au fost mai mici decât cele din cortexul vizual. De asemenea, atunci când neuronii sunt activi, există o creștere mare a fluxului sanguin și a nivelurilor de oxigen în cortexul vizual. Acest lucru oferă energie neuronilor flămânzi. Dar în hipocamp, aceste răspunsuri au fost mult mai mici”.
Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că vasele de sânge din hipocampus conțineau mai puține transcripții ARNm (coduri pentru fabricarea proteinelor) pentru proteinele care modelează dilatarea vaselor de sânge. În plus, celulele care dilată vasele de sânge mici, numite pericite, au avut o formă diferită în hipocampus față de cortexul vizual.
„Credem că vasele de sânge din hipocampus sunt mai puțin capabile să se dilate decât cele din cortexul vizual”, a concluzionat Dr. Shaw.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.