Alzheimer sau doar semne de îmbătrânire? Cele mai comune semne

Adisa Codruț |
Data publicării:
Jocurile non-digitale precum șahul îți țin mintea ascuțită la bătrânețe
Jocurile non-digitale precum șahul îți țin mintea ascuțită la bătrânețe

Cu timpul, pe măsură ce înaintăm în vârstă uităm unele lucruri. E normal, zic specialiștii. Însă sunt semne care nu ar trebui confundate cu bătrânețea și ar fi bine să consultați un medic.

Alzheimer, îmbătrânire. Pierderea ușoară a memoriei poate fi o parte normală a îmbătrânirii și nu înseamnă neapărat că ați putea dezvolta demență. Doar 1% dintre persoanele peste 65 de ani cu probleme normale de memorie legate de vârstă dezvoltă demență în fiecare an, spun specialiștii citați de medicinenet.

Acești au realizat o listă cu acele lucruri pe care e normal să le uităm și acele semne care ar fi bine să ne dea de gândit și să ne determine să mergem la medic.

Uitarea - uitați de lucrurile pe care tocmai le-ați auzit? Pune aceeași întrebare mereu și din nou? Mizând pe o mulțime de hârtie sau memento-uri electronice ca să reușiți să faceți ce v-ați programat? Discutați cu medicul dumneavoastră.

Vă este greu să planificați sau să rezolvați problemele - toată lumea face greșeli uneori. Poate ați plătit suma greșită pe o factură. Se întâmplă și e un fapt normal. Însă, dacă chiar vă luptați să faceți lucruri cum ar fi să urmați indicații într-o rețetă familiară sau să țineți evidența facturilor așa cum ați făcut, aceasta ar putea fi un semn pentru probleme de memorie.

Grija sarcinilor zilnice - aveți probleme cu utilizarea telecomenzii TV? ați uitat cum să setați cuptorul cu microunde? Dacă aveți nevoie de puțin ajutor din când în când cu acestea nu e cazul să vă faceți griji. Dar dacă aveți probleme în a face activități obișnuite cu care sunteți obișnuit să faceți, cum ar fi să vă deplasați în locuri unde mergeți mereu, să jucați jocuri preferate sau să vă găsiți drumul la magazin alimentar, asta poate fi un semn al unei probleme mai grave de memorie.

Unde am parcat? Unde sunt cheile? – mulți ne-am pus aceste întrebări. Dacă se întâmplă în mod regulat, consultați medicul. Ar putea fi semne de avertizare a demenței.

Pierdeți noțiunea timpului - mulți dintre noi ne trezim și ne întrebăm „ce zi este?" Nu vă va lua prea mult timp să vă dați seama. Dar se repetă des și nu vă amintiți ce zi este sau ce anotimp e, atunci este un alt semn al problemelor reale de memorie.

Cum am ajuns aici? Dacă intrați într-o cameră și nu vă puteți aminti ce faceți, asta nu este un motiv de îngrijorare. Ni se întâmplă tuturor. Dar oamenii cu boala Alzheimer uită uneori unde se află. Sau se găsesc undeva și nu-și amintesc cum au ajuns acolo. Dacă aceasta este o problemă pe care o aveți, este o idee bună să obțineți ajutor.

Care este cuvântul pentru asta? - e normal să nu găsiți cuvântul potrivit uneori. Nu vă faceți griji. Dar oamenii cu boala Alzheimer încep adesea să aibă probleme reale în a vorbi sau a scrie. S-ar putea să fie greu să-și amintească termenul potrivit pentru obiecte cunoscute sau numele cuiva pe care îl cunosc bine.

Faceți un test de memorie - Dacă nu sunteți sigur că ceea prin ce treceți este doar îmbătrânirea regulată, un medic vă poate ajuta să vă dați seama. Va ști dacă pierderea de memorie pe care o aveți se încadrează în intervalul normal sau nu. Medicul dumneavoastră vă va pune întrebări și vă poate cere să faceți o serie de teste. Este posibil să vă verifice și alte probleme care pot arăta ca demența, cum ar fi efectele secundare ale medicamentelor sau depresia.

Ce e de făcut - dacă memoria voastră este în regulă, dar sunteți încă îngrijorat, puteți face ceva în această privință. Persoanele care își petrec timpul citind, rezolvând puzzle-uri au mai puține riscuri de a face Alzheimer. Este posibil ca aceste activități să vă ajute să vă păstrați mintea ascuțită. Este, de asemenea, o idee bună pentru a reduce stresul, a mânca corect și a face exerciții fizice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel