Alzheimer, primele 10 simptome ale bolii

Dana Lascu |
Data publicării:

Alzheimer este un tip de demență care cauzează probleme cu memoria, gândirea și comportamentul. Bolnavii uită, câteodată, cine sunt, în ce an sunt și unde sunt. Simptomele se înrăutățesc în timp, iar durată medie de supraviețuire, după declanșarea bolii, este de circa 8 ani. Iată care sunt simptomele care anunță boala.

Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență, un termen general care definește toate afecțiunile care duc la pierderea memoriei și alte abilități cognitive suficient de grave pentru a interfera cu viața de zi cu zi. Boala Alzheimer reprezintă 60% până la 80% din cazurile de demență.

Boala nu este o parte normală a îmbătrânirii, așa cum se crede, arată specialiștii de la Asociația americană pentru Alzheimer. Cel mai mare factor de risc cunoscut este vârsta în creștere, iar majoritatea persoanelor cu Alzheimer au vârsta de la 65 de ani în sus. Dar, în SUA, spre exemplu, aproximativ 200.000 de americani sub vârsta de 65 de ani au boala Alzheimer cu debut timpuriu.

Boală progresivă care-ți scurtează viața

Alzheimer se înrăutățește de-a lungul timpului, fiind o boală progresivă. În stadiile incipiente, pierderea memoriei este ușoară, dar cu stadiul avansat al bolii Alzheimer, indivizii își pierd capacitatea de a purta o conversație și de a răspunde la mediul înconjurător. Alzheimer este a șasea cauză principală de deces în Statele Unite.

Persoanele afectate de boală, spun experții americani, trăiesc în medie opt ani după ce simptomele lor devin vizibile, dar supraviețuirea poate varia de la 4 la 20 de ani, în funcție de vârstă și de alte condiții de sănătate.

Aproape 50 de milioane de oameni din întreaga lume au această boală și alte forme de demență, arată datele Asociației americane pentru Alzheimer.

În România, boala afectează aproximativ 300.000 de persoane, cu o rată a diagnosticării foarte redusă, de doar 10-15%

Experții Asociației au creat o listă cu 10 semne de alarmă care avertizează asupra instalării bolii. Iată care sunt acestea:

- Pierderi de memorie care afectează viața de zi cu zi.

- Dificultăți în planificarea și rezolvarea problemelor de rutină.

- Dificultate în completarea sarcinilor familiare.

- Confuzie privind timpul și locul în care se află.

- Problemă de înțelegere a ce văd.

- Dificultăți de vorbire care apar brusc.

- Uită unde au pus lucruri și au dificultăți să-și amintească ce au făcut în ziua respectivă.

- Judecată slabă.

- Se retrag din activitățile sociale.

- Schimbări bruște de stare și de personalitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel