Alzheimer - pensionarea, factor de risc. Până la ce vârstă este indicat să lucrezi

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
alzheimer - FOTO: Freepik@Guzov Ruslan
alzheimer - FOTO: Freepik@Guzov Ruslan

Alzheimer afectează persoanele vârstnice. Medicii arată că pensionarea poate constitui un factor de risc pentru declanșarea bolii.

Alzheimer, boala neurodegenerativă, afectează creierul persoanelor vârstnice. Pensionarea poate fi un factor de risc pentru Alzheimer. Cum influențează retragerea din activitate modul de funcționare al creierului

Pensionarea înseamnă retragerea din activitate. Experții spun că continuarea muncii te poate ține ascuțit mental, iar acest lucru ar putea preveni riscul de a dezvolta Alzheimer.

Pentru unele persoane, aceasta poate include rămânerea la locul de muncă și nu pensionarea anticipată. Experții spun că atunci când vine vorba de prevenirea Alzheimer, dezvoltarea unor obiceiuri cerebrale sănătoase este o bună practică la orice vârstă.

"Din perspectiva Asociației Alzheimer, am spune că niciodată nu este prea târziu și niciodată prea devreme să încorporăm aceste obiceiuri sănătoase", a declarat dr. Rebecca Edelmayer, director de implicare științifică la Asociația Alzheimer, potrivit Healthline.

Vezi și: 6 alimente pentru bila leneșă. Mărgărit: Trebuie să înveți și acest gust

Ce activitate mentală este indicată

Pentru început, Asociația Alzheimer oferă un ghid, 10 moduri de a-ți iubi creierul, cu câteva sfaturi de stil de viață pentru promovarea sănătății creierului.

Pentru persoanele mai tinere și de vârstă mijlocie, gimnastica mental constă în avea o carieră și de a crește copiii. Aceste lucruri oferă o stimulare mentală substanțială.

Dr. Jessica Langbaum, cercetător principal la Institutul Banner Alzheimer din Arizona și director asociat la Inițiativa de Prevenire a Alzheimerului, a declarat că interacțiunea socială și rezolvarea problemelor care vin odată cu locul de muncă o ajută să rămână activă din punct de vedere mental.

Vezi și: 8 reguli să eviți accidentările la schi. Ortoped, avertisment: Când cazi pe spate...

Sfaturi pentru pensionari

În timp ce a avea o carieră este, pentru mulți oameni, suficient pentru a-i menține activi din punct de vedere mental, nimeni nu este capabil să lucreze pentru totdeauna. Pentru persoanele în vârstă, recent pensionate, poate fi o provocare mentală să treacă de la o săptămână de lucru ocupată la o viață fără activități clare și precise.

Având în vedere că simptomele bolii Alzheimer apar de obicei după vârsta de 60 de ani, este de două ori mai important ca această populație să aibă grijă de creierul lor.

Mulți oameni preferă să facă puzzle-uri sau să dezlege cuvinte încrucișate și alte jocuri ale creierului pentru a trece timpul și a rămâne implicați mental.

Deși nu este nimic în neregulă cu aceste activități, experții spun că este bine să ieșiți oarecum din zona de confort pentru a vă provoca creierul în moduri noi.

"Vorbim despre provocarea și activarea creierului, despre a face ceva ce nu este neapărat rutină pentru tine", a explicat Edelmayer.

Langbaum este de acord, spunând că este o chestiune de a găsi activități care sunt provocatoare, dar și plăcute.

"Nu recomand nicio activitate specifică, de fapt cheia aici este să găsești ceva care să aducă bucurie persoanei și totuși să o provoace", a scris ea.

Rețelele puternice de sprijin sunt esențiale pentru persoanele în vârstă, în special atunci când vine vorba de sănătatea creierului.

Vezi și: Echinaceea, planta considerată antibiotic natural. La ce să ai grijă când o consumi. E plină de antioxidanți, crește imunitatea, omoară celulele canceroase și reduce anxietatea

O abordare cu mai multe fațete

În cele din urmă, cel mai bun mod de a promova sănătatea creierului este să se angajeze în mai multe activități sănătoase. Socializarea și menținerea activității mentale sunt ambele benefice, dar la fel de importantă este și condiția fizică generală și alimentația sănătoasă.

"Angajarea în exerciții fizice intenționate este atât de importantă pentru sănătatea creierului. Persoanele care se angajează în exerciții fizice, ceea ce le crește ritmul cardiac câteva zile pe săptămână, se descurcă mai bine la testele de memorie și gândire. Mai mult decât atât, acest tip de exercițiu este asociat cu întârzierea apariției problemelor de memorie și de gândire asociate cu demența din cauza bolii Alzheimer", a subliniat Langbaum.

Boala Alzheimer, progres. De la diagnostic până la cele 7 etape de degradare

Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică progresivă care afectează de obicei adulții în vârstă și cauzează adesea pierderi de memorie, confuzie, schimbări de comportament și alte simptome îngrijorătoare. Este cel mai frecvent tip de demență.

Pentru a ajuta medicii să diagnosticheze boala Alzheimer, Dr. Barry Reisberg, psihiatru la New York University School of Medicine, a dezvoltat Scara Globală de Deteriorare (SGD). Scara globală de deteriorare definește șapte etape clinice distincte ale bolii Alzheimer.

Vezi și: Alzheimer, diagnostic prin teste de sânge. Boala poate fi depistată cu ani înaintea primelor simptome

Ce este Scara Globală de Deteriorare

Aceste șapte etape sunt adesea condensate într-un sistem de clasificare în trei etape: stadiu incipient, stadiu de mijloc și stadiu avansat. Etapele unu-trei ale  SGD sunt stadiile incipiente, etapele patru și cinci sunt etape de mijloc, iar etapele șase și șapte sunt etape târzii, arată Health.

Examenele medicale pot ajuta furnizorii de servicii medicale să identifice în ce stadiu se poate afla cineva. Medicii folosesc de obicei interviuri clinice și evaluări medicale atunci pentru diagnosticarea bolii Alzheimer. Interviul clinic include de obicei întrebări, cum ar fi modul în care persoana se simte și ce simptome s-ar putea confrunta, precum și exerciții care testează capacitatea cognitivă (de exemplu, "Puteți număra înapoi de la 50?").

În funcție de stadiul în care se află o persoană cu boala Alzheimer, interviurile clinice pot fi efectuate singure sau cu un îngrijitor prezent la numirea medicului.

În plus, evaluările medicale utilizează examene imagistice cerebrale, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) sau tomografia computerizată (CT). Scanările de la aceste teste imagistice pot ajuta medicii să vadă dovezi ale tumorilor, accidentelor vasculare cerebrale, acumulării sau fluidului din creier sau alte leziuni cauzate de traumatisme craniene.

Scanările creierului sunt de obicei folosite pentru a exclude alte afecțiuni neurologice, cum ar fi o tumoare pe creier sau pentru a identifica părți ale creierului care pot fi în scădere. Contracția hipocampului, componenta creierului care este responsabilă pentru învățare și memorie, poate indica semne de pierdere a memoriei.

Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel