Alzheimer, Parkinson, implant cerebral. Cercetători din Coreea și SUA au inventat un dispozitiv care poate controla circuitele neuronale printr-un implant cerebral minuscul controlat de un smartphone. Invenția i-ar ajuta pe oamenii de știință să depisteze afecțiuni ale creierului precum Parkinson, Alzheimer, dependență, depresie și durere. Dispozitivul folosește cartușe Lego de medicamente înlocuibile și sistem bluetooth cu consum redus de energie. Acesta vizează anumiți neuroni de interes utilizând medicamente și lumină pentru perioade îndelungate.
Cercetătorii de la KAIST dezvoltă electronice soft pentru dispozitivele purtabile și implantabile, iar specialiștii în Neuroștiințe de la laboratorul Bruchas din cadrul Universității din Washington studiază circuite ale creierului care controlează stresul, depresia, dependența, durerea și alte tulburări neuropsihiatrice.
Cercetarea a fost publicată în Nature Biomedical Engineering.
Alzheimer, Parkinson, implant cerebral: în căutare de soluții
Tehnologia suprapune metodele convenționale de depistare a bolilor cerebrale cu dispozitivul inovativ creat de cercetători.
"Dispozitivul neuronal wireless permite neuromodularea cronică și chimică care nu a fost realizată niciodată", a declarat autorul principal Raza Qazi, cercetător al Institutului Avansat de Științe și Tehnologie din Coreea (KAIST) și al Universității din Colorado Boulder, susține medicalxpress.
Potrivit acestuia, un dispozitiv neuronal, dacă este ținut prea mult în creier, provoacă leziuni în țesutul cerebral moale în timp, astfel încât acestea nu sunt potrivite pentru implantarea pe termen lung. Soluția? Trebuia rezolvată problema administrării de medicamente pentru perioade lungi de timp, precum și de setările de control.
Astfel, cercetătorii de la Institutul Avansat de Știință și Tehnologie din Coreea și de la Universitatea din Washington din Seattle au colaborat pentru a inventa un dispozitiv neuronal cu un cartuș de medicamente înlocuibil, care ar putea permite specialiștilor în Neuroștiințe să studieze aceleași circuite ale creierului timp de câteva luni, fără să-și facă griji că rămân fără medicamente.
Alzheimer, Parkinson, implant cerebral: teste pe șoareci
Medicamentele, încorporate în cartușe, au fost puse într-un implant cerebral pentru șoareci cu o sondă moale și de grosimea unui fie de păr uman, care conține canale microfluidice și LED-uri minuscule (mai mici decât un bob de sare), pentru doze nelimitate de medicamente și livrare ușoară.
Implantul poate fi controlat de la distanță de pe un smartphone, iar neurologii pot declanșa simplu, fără probleme, orice combinație specifică sau secvențiere precisă a livrărilor de lumină și medicamente la orice animal ce are acest implant neuronal.
Cercetătorii pot analiza și cum prezența acestui implant și efectele acestuia – eliberarea de medicamente, lumină - au sau nu impact asupra comportamentului unui animal (șoareci).
„Acest dispozitiv revoluționar este rodul proiectării electronice avansate și a ingineriei puternice de micro și nano-scară. Suntem interesati în dezvoltarea în continuare a acestei tehnologii pentru a face un implant cerebral pentru aplicații clinice", a spus Jae-Woong Jeong, profesor de inginerie electrică la KAIST.
Alzheimer, Parkinson, implant cerebral: opiniile specialiștilor
Michael Bruchas, profesor de Anestezie și Medicină pentru Durere și Farmacologie la Școala de Medicină a Universității din Washington, susține, conform sursei citate, că această tehnologie va ajuta cercetătorii în multe feluri:
"Suntem dornici să folosim dispozitivul pentru studii farmacologice complexe, care ne-ar putea ajuta să dezvoltăm noi terapeutice pentru durere, dependență și tulburări emoționale".
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.