O mare echipă de cercetători afiliate la o serie de instituții din Coreea de Sud a dezvoltat un test de sânge care este posibil să detecteze stadiile incipiente ale bolii Alzheimer la pacienții care încă nu au simptome. În lucrarea publicată în revista Science Advances, grupul descrie cercetarea lor și tehnica pe care au dezvoltat-o pentru a detecta tulburarea, scrie medicalxpress.com.
Boala Alzheimer este o tulburare progresivă care implică deteriorarea neuronală a creierului, ducând la o varietate de simptome, în special pierderea memoriei. Nu este vindecabil și boala duce la deces, în cele din urmă.
Oamenii de știință au studiat boala Alzheimer de mai mulți ani și au aflat că unul dintre lucrurile care se întâmplă în creierul unor astfel de pacienți este acumularea unei peptide, amiloid-beta (Aβ). Deși cercetările privind posibilele vindecări continuă, se depune mult efort, de asemenea, în găsirea unui test pentru detectrea afecțiunii înainte de apariția simptomelor.
Peptida care pătrunde în creier și dezvoltă boala, identificată în sânge
Cercetările anterioare au arătat că Aβ este capabil să se deplaseze din creier în sânge, sugerând că un test de sânge ar putea fi dezvoltat ca o modalitate de a testa tulburarea.
Din păcate, această idee nu a putut fi aplicată, deoarece nu există nici o modalitate de a determina dacă nivelurile de Aβ din sânge arată că boala Alzheimer a început. În acest nou efort, cercetătorii cred că au găsit o modalitate de a modifica peptida din probele de sânge, pentru a-i dezvălui prezența.
Cercetătorii YoungSoo Kim (Universitatea Yonsei) și Kyo Seon Hwang (Universitatea Kyung Hee) au descoperit că, în cazul în care o moleculă mică, cunoscută sub numele de EPPS a fost adaugată la o soluție care are concentrații de Aβ, moleculele le-ar forța să iasă în afara. Aceasta a dus la ideea de a testa probele de la pacienții diagnosticați cu tulburare în paralel cu alte grupuri (de control), pentru a vedea dacă există diferențe.
Cercetătorii au raportat că tehnica lor distinge în mod fiabil între pacienții diagnosticați și cei din grupul de control. Ei au arătat, de asemenea, că această tehnică ar putea fi utilizată ca o modalitate de a monitoriza progresia tulburării. Aceștia declară că planifică deja să pună tehnica lor la dispoziția medicilor în practica clinică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.